xcounter
#

Велика Британія посилила ППО України не анонсованими AIM-132 ASRAAM на ерзац-пусковій

19745
Ракети ASRAAM під крилом Eurofighter
Ракети ASRAAM під крилом Eurofighter

ASRAAM - ракета "повітря-повітря", яку британці для ЗСУ доволі прагматично перетворили на зенітну

Окрім відомих Patriot, NASAMS та Iris-T та інших західних зенітних ракетних комплексів Повітряні сили України мають ще один зразок ЗРК, який взагалі не був оголошений.

Інформацію про нього оприлюднило британське Times з посиланням на неназваного офіцера ЗСУ, який розповів деякі деталі про протиповітряну оборону України, зокрема й про наявність на озброєнні декілька таких систем, як AIM-132 ASRAAM на пусковій на базі вантажівки SupaCat .

Читайте також: Нова "Богдана" на полі бою: у ЗСУ розповіли, чим українська САУ краща за стару версію
AIM-132 ASRAAM на SupaCat
AIM-132 ASRAAM на SupaCat

Зазначимо, що сама ракета AIM-132 ASRAAM є ракетою "повітря-повітря", але може бути використана у вигляді зенітної ракети за рахунок достатньо високої енергетики. Ракета розганяється до швидкості понад 3 Маха та має дальність при пуску з літака у понад 25 км.

Вона має інфрачервону головку самонаведення, а за ініціацію, окрім контактного підривача відповідає лазерний сенсор. Ракета має доволі помірні габарити - 2,9 метра довжини при 88 кг стартової ваги.

На наявному фото можливо помітити, що система інтеграції ASRAAM у ЗРК також не відрізнялась значним технологічними складностями - ракети для пуску використовують авіаційний пілон, який вже змонтований на лафеті.

ASRAAM

Також на пусковій можливо помітити малогабаритну РЛС на щоглі, яка необхідна для контролю повітряного простору. Водночас запуск ASRAAM можливий і без її використання за рахунок того, що вона має інфрачервону головку самонаведення.

Відносно дальності використання ASRAAM у випадку пуску з землі, то скоріш за все, мова йде про дальності близько 10 км. Таким чином ці машини можуть зайняти місце у строю такого ЗРК, як "Оса", але з можливістю працювати повністю у режимі засідки, без роботи РЛС.

Важливо зазначити, що ракета ASRAAM є саме британською ракетою від MBDA, й окрім цієї країни вона використовується австралійськими повітряними силами. Водночас рішення, які були використані для створення цього ЗРК цілком можливо реалізувати й для значно популярнішої ракети ближнього повітряного бою - американської AIM-9.

Читайте також: Скільки РФ втратить, якщо Україна заблокує перевезення нафти Чорним морем