xcounter
#

Нова "Богдана" на полі бою: у ЗСУ розповіли, чим українська САУ краща за стару версію

10148
САУ 2С22 "Богдана", фото ілюстративне
САУ 2С22 "Богдана", фото ілюстративне

Механік-водій САУ "Богдана", який брав участь у звільненні острова Зміїний, розповів про переваги оновленої версії української самохідної артилерійської установки

Пресслужба 1-ї окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна Збройних Сил України у своєму акаунті в Youtube опублікувала відео з новою версією української САУ 2С22 "Богдана", в якому один з військовослужбовців надав свій відгук про оновлену артилерійську установку, яка б’є рашистів на полі бою.

Про українську САУ розповідає її механік-водій, військовий з позивним "Папа", який має досвід експлуатації як нової (на шасі Tatra 8х8), так і старої, експериментальної "Богдани" (на шасі КрАЗ), і за його словами, оновлена машина загалом набагато краща за перші зразки самохідної артилерійської системи.

Читайте також: Рєзніков говорить, що САУ "Богдана" буде ще більше, але є один нюанс (фото)

"Комфортніша, краще комп’ютер працює, прохідність краща, клімат-контроль, автономка. Дуже зручно", — зауважує "Папа". Окремо наголошує на тому, що кабіна під час пострілу дуже стійка: "Не кидає, не хитає, стоїть, не здвигається зовсім".

САУ 2С22 "Богдана" шасі Tatra
САУ 2С22 "Богдана" на шасі Tatra, фото ілюстративне

Серед тимчасових недоліків машини — поки що відсутній автомат заряджання, що, звичайно, впливає на скорострільність "Богдани". Наприклад, зараз розрахунок САУ за хвилину може здійснити до трьох пострілів, за умови наявності автомата заряджання цей показник збільшиться вдвічі — до шести за хвилину.

Щодо дальності, то снарядами M107 САУ "Богдана" б’є на відстань до 14-15 км, водночас з далекобійними боєприпасами максимальна дальність становить 41-42 км.

До речі, саме "Папа", який розповідає про переваги "Богдани", був її механіком-водієм і тоді, коли ця САУ допомагала звільняти острів Зміїний, коли вона працювала у парі з французькою САУ Caesar.

САУ 2С22 "Богдана"
САУ 2С22 "Богдана" б’є рашистів на Зміїному, фото ілюстративне

Говорить, що операція була дуже важка — погані метеодані, і стріляти треба було на максимальну відстань. Як згадує військовий, всього по Зміїному було випущено 48 боєприпасів — орієнтовно сім одиниць випустили у першу половину дня, згодом — всі інші.

Читайте також: На озброєнні ЗСУ має з’явитися ще одна 155-мм САУ, і це турецька T155 Firtina