xcounter
#

На озброєнні ЗСУ має з’явитися ще одна 155-мм САУ, і це турецька T155 Firtina

7118
Турецька 155-мм САУ T155 Firtina
Турецька 155-мм САУ T155 Firtina

Скільки турецьких САУ T155 Firtina має отримати Україна та коли вони будуть нищити окупантів – наразі невідомо

Збройні Сили України мають отримати на озброєння турецькі 155-мм артилерійські установки T155 Firtina – такий висновок можна зробити зі слів в інтерв’ю виданню "Укрінформ" Олексія Громова, заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

"Очікується надходження нових систем, які на даний час підрозділами ЗС України ще не використовувалися – таких як Archer, Firtina", – відзначив Громов, розповідаючи про західну зброю, яку українські військові використовують проти рашистів.

Читайте також: Рєзніков говорить, що САУ "Богдана" буде ще більше, але є один нюанс (фото)
САУ Archer
САУ Archer, фото – Försvarsmakten

І якщо про передачу шведських САУ Archer офіційно повідомлялося ще у березні, то деталей про постачання турецьких артилерійських систем наразі немає – у тому числі й щодо кількості, термінів постачань тощо.

Нагадаємо, що 155-мм САУ T155 Firtina була створена на основі південнокорейської САУ K-9 Thunder, втім, не є її ліцензійною копією – турецька артилерійська система отримала вітчизняну башту, а також частину шасі, електронні системи тощо.

САУ T155 Firtina
Турецька САУ T155 Firtina, інфографіка АрміяInform

Ліцензію на виробництво цієї системи Туреччина купила у Південної Кореї ще у 2001 році, у 2004 році турецька армія отримала першу партію з восьми САУ T155 Firtina.

Турецька САУ оснащена 155-мм гарматою з довжиною ствола у 52 калібри. Максимальна дальність стрільби – до 40 км боєприпасом MOD 274 НЕ. Швидкострільність – 6 пострілів за хвилину, але є опція відстрілу 3 боєприпасів за 15 секунд. Боєкомплект САУ – 48 пострілів.

Щодо кількості, яку теоретично Туреччина може виділити для України, то згідно з даними Military Balance станом на 2022 рік турецька армія мала у своєму активі близько 310 САУ T155 Firtina.

Водночас у 2021 році турецька "оборонка" представила модернізовану версію цієї САУ, відому як T-155 Firtina II New Generation Firtina. Головна особливість – оновлена система управління вогнем, яка дозволила збільшити швидкострільність машини до 7-8 пострілів за хвилину.

Раніше у квітні цього року стало відомо, що Збройні Сили України експлуатують MBRL – Multi-Barrel Rocket Launcher від турецької компанії Roketsan.

Читайте також: Польщі треба заміна для одразу 111 САУ DANA wz 77, які в строю 40 років, і там є три варіанти