xcounter
#

Польщі треба заміна для одразу 111 САУ DANA wz 77, які в строю 40 років, і там є три варіанти

7185
Польські САУ DANA wz 77, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські САУ DANA wz 77, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варіанти виглядають так – модернізація САУ, продовження проекту Kryl, або буквально нічого не робити

Польський портал Defence24 в одній із своїх публікацій поставив питання про те, які можуть бути варіанти заміни для колісних САУ DANA wz 77 стандарту "Варшавського договору", які прослужили уже понад 40 років, та з показником дальності стрільби в 20 км не відповідають умовам ведення сучасних бойових дій.

Перший варіант заміни, про який припускають автори порталу – повернутись до проекту модернізації польських САУ DANA wz 77, який раніше пропонувала чеська Excalibur Army. Цей проект передбачав загалом модернізацію цих артустановок до стандарту DANA-M або ж до умовного "стандарту САУ DITA" та установку 155-мм ствола довжиною 45 калібрів.

Читайте також: Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою
Польські САУ DANA wz 77, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці зміни мають подовжити строк служби польських DANA wz 77 ще на 20 років, але тут виникає питання про співвідношення "затрати-результат", тобто може вийти задорого.

Другий можливий варіант – реанімація польського проекту вітчизняної колісної САУ Kryl, над яким самі поляки працювали понад 10 років, але який поки що не увінчався успіхом.

Автори Defence24 припускають, що дати новий поштовх цьому проекту могло б використання конструктивних і технологічних рішень, які використовуються на інших колісних САУ, популярних на світовому ринку озброєнь, наприклад – від французької САУ CAESAR чи ізраїльської САУ ATMOS 2000, при цьому має використовуватись польське колісне шасі Jelcz.

Або ж тут можна піти по інший траекторії, та "пересадити" польську САУ Kryl на чеське шасі Tatra-815, базове для тої ж самої САУ DANA.

Польська САУ DANA wz 77, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну і третій можливий варіант, про який пише Defence24 – насправді нічого не робити із польськими САУ DANA wz 77.

Так, "на папері" польське військо має аж 111 артустановок цього типу, які є одними з найбільш чисельних в загальному парку артилерії ЗС Польщі чисельністю орієнтовно в 770 одиниць. Але далі автори цього порталу виходять із цілком обгрунтованого припущення, що Польща також могла передати для ЗСУ певну кількість САУ DANA, будуючи таку логіку – "якщо така техніка досі є в розпорядженні українських військових, значить її поставки були суттєво більшими, аніж заявлені"..

Втім, навіть якщо піти "від зворотнього", що це все – лише чутки, є заодно і цілком реальний факт масштабного замовлення від Польщі на поставку південнокорейських САУ К9. І вкупі це все рівно пояснює, чому польське Міноборони не працює активно над заміною чи оновленням свого парку DANA wz 77.

Польська САУ DANA wz 77 веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Й 30 млрд доларів замало: у Польщі порахували чи вистачить замовлених ЗРК включно з Patiot для "тотальної" ППО