xcounter
#

Поляки 10 років працювали над колісною САУ Kryl, зазнали невдачі, можливо "мінятимуть концепцію"

8203
Дослідний зразок польської САУ Kryl на випробуваннях, фото - Jerzy Reszczyński
Дослідний зразок польської САУ Kryl на випробуваннях, фото - Jerzy Reszczyński

Це рідкісний випадок, коли в польського ВПК вийшов невдалий зразок зброї, і про це ми розповімо нижче

В публікації польського порталу Defence24 йдеться, що ще з 2011 року підприємство Huta Stalowa Wola SA працює над проектом 155-мм колісної САУ під позначенням Kryl, яка досі не пішла в серію, і перспективи її незрозумілі.

Польське Міноборони не стало уточнювати у відповіді на запит польських парламентарів, чи планує далі розвивати проект Kryl, а у відповідь на запит самого Defence24 компанія Huta Stalowa Wola SA зазначила, що "вийшла із дослідно-конструкторських робіт" за проектом Kryl.

Читайте також: Шведська зброя ЗСУ: коли RBS 17, RBS 56 та RBS 70 - це ПКР, ПТРК та ПЗРК, а вимовити Pansarvärnspjäs 1110 та Minröjningsorm просто складно

Тому, мовляв, тут лишається хіба що нагадати всю передісторію цього проекту, бодай коротко.

Дослідний зразок польської САУ Kryl на випробуваннях, фото - Defence24

Замовлення на розробку колісної 155-мм САУ за проектом Kryl компанія Huta Stalowa Wola SA та декілька її підрядників отримали ще в грудні 2011 року. На дослідно-конструкторські роботи "зі старту" було виділено 28 мільйонів злотих, розробка мала бути завершена до кінця грудня 2015 року, очікуваний обсяг замовлення мав скласти сім дивізіонів по 24 колісні САУ цього типу.

В характеристики самої САУ за проектом Kryl із старту були закладені суттєві недоліки, і вони були породжені хибною концепцією використання цієї артустановки. Мовляв, на той час польська армія ще мислила концепцією "експедиційних операцій", тому ставила до проекту Kryl вимоги в першу чергу саме по аеромобільності.

САУ мала були достатньо компактна та легка, щоб вміститись у вантажний відсік літака C-130. Тому бойова маса Kryl була обмежена в 21 тонну, возимий боєзапас – лише 18 боєзарядів, захист кабіни був навмисне "полегшений", автомат заряджання не передбачався. Зате, мовляв, на Kryl мали використовувати рівно ту ж гармату, що і на САУ Krab, і дальність стрільби мала складати ті самі 40 км.

Дослідний зразок польської САУ Kryl, фото - Jerzy Reszczyński

Автори Defence24 також дивуються, як в бюрократичному плані була оформлена робота по колісній САУ за проектом Kryl.

Мовляв, перший прототип цієї артустановки був презентований у серпні 2015 року, під час виставки MSPO, тобто робота відбувалась точно в обумовлений строк. Водночас, остаточне оформлення Концептуального проекту, техніко-економічного аналізу та інших урядових документів за цим проектом Kryl відбулось лише в 2017 році.

Коли Kryl вперше вивели на випробування, то критики проекту спочатку звертали увагу на естетику машини, а уже потім з подвійною силою кидались на "сирі" моменти в цій машині, взагалі-то притаманній для будь-якого дослідного зразка. Оскільки HSW на той момент мала більш пріоритетний проект – САУ Krab, доведення "сирих" моментів проекту Kryl затягнулось аж до 2021 року.

Дослідний зразок польської САУ Kryl на випробуваннях, фото - Jerzy Reszczyński

А на той момент в Міноборони Польщі уже "концепція помінялась". Там побачили, що їм уже не потрібна саме аеромобільна колісна САУ, і проект Kryl варто "переробити" заново, зокрема із посиленим шасі, збільшеним боєкомплектом та покращеним захистом кабіни. Про можливість подібного варіанту чиновники польського Міноборони говорили наприкінці того ж 2021 року.

Але поки зараз, в 2023 році, нема офіційних підтверджень таким планам, то автори Defence24 наголошують, що говорити про реінкарнацію колісної САУ за проектом Kryl поки що зарано.

Читайте також: Чудова заміна саморобним системам: що за нові причіпні РСЗВ "засвітилися" у ЗСУ