xcounter
#

Чудова заміна саморобним системам: що за нові причіпні РСЗВ "засвітилися" у ЗСУ

10750
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників. Фото: ДПСУ
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників. Фото: ДПСУ

Хорватська РСЗВ може пригостити окупантів одразу 12 ракетами калібром 128 мм

Державна прикордонна служба України у своєму акаунті в Facebook опублікувала звіт з нагоди Дня прикордонника, і в ньому, серед усього, засвітилися 128-мм реактивні системи залпового вогню RAK-SA-12 з Хорватії – це вперше, коли ці РСЗВ були помічені в Україні.

РСЗВ Хорватія Україна
Фото: Офіс Президента України

Це причіпна РСЗВ від хорватської компанії Madlerd призначена для ураження низки цілей, зокрема живої сили та техніки противника як на відкритій місцевості, так і в укритті – піхоти, артилерії, командних пунктів, вузлів зв’язку та спостережних пунктів тощо.

Читайте також: Крім саморобних РСЗВ, у ЗСУ б’ють рашистів ще й з "оригінального" переносного "Граду"
РСЗВ Хорватія Україна
РСЗВ RAK-SA-12, фото Madlerd

Знищує цілі РСЗВ 128-мм ракетами М91, М91А1 і М91А2, максимальна дальність при цьому (в останніх двох випадках) декларується розробником у 8540 метрів. Пускова установка має 12 напрямних довжиною 1200 мм.

Хорватська РСЗВ може стріляти як залпом зі швидкістю 12 ракет за 9,6 секунди, так і одиночними пострілами – 1 ракета за 1 секунду. Також є опція виносного дистанційного управління з довжиною кабеля у 25 м.

РСЗВ Хорватія Україна Madlerd RAK-SA-12
Ця РСЗВ може випустити 12 ракет за 9,6 секунд. Фото: Madlerd

Щоб зарядити пускову завчасно підготовленими ракетами, розрахунку знадобиться 1 хв 20 секунд, перевести в бойове положення – 1 хв 30 сек (з зарядженою пусковою) і 3 хв 30 сек (з урахуванням порожньої пускової). Час згортання – 1 хв. Розрахунок становить 5 осіб та командир.

Загалом поява такої мобільної причіпної РСЗВ в Україні – позитивна новина, бо з урахуванням того, що на фронті вже була помічена не одна саморобна система на базі пікапах у різних варіаціях – іноді всього з 2-4 напрямними – що загалом говорить про потребу у таких мобільних невеликих за розмірами РСЗВ.

міні-РСЗВ ЗСУ війна
"Град по-партизанськи" на пікапі, фото - 129 бригада територіальної оборони

В ідеалі системами на кшталт хорватських RAK-SA-12 можна було б повністю закрити потребу в невеликих мобільних РСЗВ (з можливою "опцією" встановлення таких або аналогічних систем на ті ж самі пікапи). Водночас наразі невідомо, в яких кількостях поставлені ці РСЗВ, а також на скільки боєприпасів до них в цілому можемо розраховувати.

Читайте також: У ЗСУ засвітилася ще одна модернізована РСЗВ, щоб надсилати рашистам більше "подарунків"