xcounter
#

"Сівалка" під С-8 чи "Град" на пікапі, або як виглядає оптимальна "мала РСЗВ" для ЗСУ

12707
Імпровізована РСЗВ "Сівалка" ВМ-8" на шасі HMMWV, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Імпровізована РСЗВ "Сівалка" ВМ-8" на шасі HMMWV, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Мала реактивна артилерія стала уже звичним засобом боротьби проти російських окупантів, тому заслуговує на окремий огляд

Польський портал Defence24 в одній із своїх публікацій звернув увагу на цей феномен, що бійці ЗСУ в боях проти рашистів активно використовують "імпровізовані РСЗВ" на пікапах. Для створення яких можуть взяти будь-де і будь-які направлячі – чи блоки під некеровані авіаційні ракети із збитих рашистських вертольотів, чи вцілілі пускові труби від знищених "Градів" ворога.

При всьому різноманітті такої імпровізованої зброї польські автори виділили два найбільш оптимальні зразки "малих РСЗВ", що зараз використовують бійці ЗСУ, і тут мова про наступні системи.

Читайте також: Бійці ЗСУ відстрілялись по ворогу "партизанським" "Градом" на МТ-ЛБ (відео)
"Град по-партизанськи" на пікапі, фото - 129 бригада територіальної оборони

Перший зразок – система "Сівалка ВМ-8", призначена для відстрілу некерованих авіаційних ракет (НАР) С-8. На відміну від попередніх подібних систем "Сівалка ВМ-8" має декілька позитивних відмінностей, які перетворюють її на "довершене інженерне рішення".

Для початку – блок для відстрілу НАР зроблено з’ємним, у випадку потреби його можна зняти із пошкодженого шасі. Окрім цього, сам блок із направляючими обшитий додатковим сталевим захистом, що робить цю систему живучішою у випадку влучання уламків від рашистських снарядів.

Щоправда, тут є один нюанс, і він пов’язаний з дальністю стрільби: штатний показник складає 4-5 км, але у випадку ведення вогню із наземної ПУ він може бути значно меншим.

Імпровізована РСЗВ "Сівалка" в розпорядженні 28-ої бригади ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Другий зразок – «Град» на пікапі. Тут поляки для себе вважають цікавим уже сам той факт, що нашим бійцям та інженерам вдалось використати пускові направляючі труби від знищених ворожих БМ-21 «Град» та поставити на пікапі (і заодно – забезпечити належну стійкість шасі під час ведення вогню).

Але від Defense Express тут додамо припущення, що для виготовлення таких «малих РСЗВ» могли бути використані насправді системи «Град-П», що могли бути на складах зберігання ЗСУ. У всякому випадку, тут ми маємо справу з тим, що три пускові труби розміщені окремо одна від одної, і це цілком можуть бути пускові саме від «партизанських» «Град-П», а не взяті від «штатних» блоків БМ-21 «Град».

Читайте також: ЗСУ нищать ворога зі значно "полегшеного" аналога РСЗВ "Град" (відео)