xcounter
#

Крім саморобних РСЗВ, у ЗСУ б’ють рашистів ще й з "оригінального" переносного "Граду"

6436
Рашисти використовували установки "Град-П" ще з 2014 року
Рашисти використовували установки "Град-П" ще з 2014 року

Це не вперше, коли у війні в Україні помічена ця переносна реактивна пускова установка

Збройні Сили України використовують проти рашистів переносну реактивну пускову установку "Град-П" – у мережі засвітілися фото і відео, як наші військові б’ють нею російське окупаційне військо. Загалом варто зауважити, що це не вперше, коли ця установка помічена у війні в Україні – так, окремі випадки використання переносного "Граду" бійцями так званої "ДНР" були зафіксовані, наприклад, у 2014 та 2021 роках. А в 2016 році взагалі була інформація, що РФ на тимчасово окупованих територіях України налагодила випуск "Град-П".

Розробка цієї ПУ стартувала ще у 1965 році в СРСР, причому розробляли її на замовлення для зарубіжного покупця, а саме Демократичної Республіки В’єтнам. Система вироблялася з 1965 по 1972-й рік і всього за цей час було випущено понад 1380 пускових.

Читайте також: Рашисти вже "приймають" пакистанські "олівці" до "Градів"

Більшість пускових (майже 1000 за даними з відкритих джерел) було поставлено В’єтнаму, водночас невизначені кількості пускових та ракет перебувають на озброєнні у низці країн, зокрема і в Румунії, фахівці якої ще у 2000-х запропонували новий варіант ПУ 9П132 для стрільби снарядами M21-OF-S.

"Град-П" представляє собою напрямку (конструкція якої аналогічна конструкції напрямної БМ-21 "Град", але коротша) та триногу з механізмами наведення та прицільними приладами. Ракета запускається за допомогою виносного пульта з кабелем довжиною 20 м.

Використовує для стрільби 122-мм снаряди 9М22М з масою у 46 кг (з них боєголовка 18,4 кг) та максимальною дальністю у 10,8 км. Також для неї був розроблений модернізований снаряд 9М22МД, який, як стверджується, має максимальну дальність стрільби у 15 км.

На базі "Град-П" була розроблена освітлювальна система 9К510 "Ілюмінація", а також були спроби зробити двоствольний варіант, але від нього відмовилися через нестійку пускову установку під час стрільби снарядом з дальністю до 15 км.

"Град по-партизанськи" на пікапі, фото - 129 бригада територіальної оборони

Загалом щодо "Град-П" можна відзначити ще й таке – раніше ми розповідали, що ЗСУ використовують проти рашистів низку саморобних РСЗВ, і припускали, що для їхнього виготовлення могли використовуватися якраз ті ж "Град-П".

Читайте також: Покращені ракети для БМ-21 "Град" може робити не тільки Сербія, а й Ізраїль, але нам таке "не світить"