xcounter
#

Покращені ракети для БМ-21 "Град" може робити не тільки Сербія, а й Ізраїль, але нам таке "не світить"

8095
Фінські військові готуються до стрільби із РСЗВ RM-70 Vampire калібру 122 мм, зображення з відкритих джерел
Фінські військові готуються до стрільби із РСЗВ RM-70 Vampire калібру 122 мм, зображення з відкритих джерел

Заборона на експорт зброї від Ізраїлю "закриває" нам не тільки умовний "хай-тек", але й боєприпаси, які б могли покращити ефективність утилізації рашистів

Як ілюстрацію тут можна навести такий приклад. У січні 2023 року ізраїльська оборонна компанія Elbit Systems отримала контракт вартістю 70 мільйонів доларів зі строком виконання в 3 роки на виробництво та поставку керованих реактивних снарядів сімейства Elbit Accular "одній із європейських країн". Як згодом стало відомо, цією європейською країною була Фінляндія, а мова була про поставку саме реактивних снарядів калібру 122 мм.

Уточнення по калібру важливе, бо сімейство Elbit Accular складається із двох зразків – керований реактивний снаряд калібру 122 мм із бойовою частиною 20 кг та дальністю стрільби до 35 км, та снаряд калібру 160 мм з БЧ масою 35 кг та дальністю стрільби до 40 км.

Читайте також: Мільйон 155-мм снарядів протягом 12 місяців: скільки ще не вистачає до мінімуму, який визначили у Міноборони

Очевидно, що фінські військові свої 122-мм ракети Elbit Accular будуть застосовувати для стрільби із РСЗВ типу RM-70, яких мають в строю 34 одиниці. RM-70 - це по суті вдала спроба чехів покращити радянський БМ-21 "Град", тим більш що такі системи використовують і ЗСУ, для "випалювання" армії РФ ще з весни 2022 року.

Яким є прогрес по виконанню цього контракту – поки даних нема. Можливо, це взагалі ще не та стадія, де мають з’являтись перші новини про успішні поставки замовнику. Але "згадати" про те, що ізраїльська оборонна промисловість виготовляє такі покращені ракети до БМ-21 "Град", які б точно були необхідні для ЗСУ, щоб ефективніше знищувати російських окупантів, стимулюють як мінімум дві новини та події, що трапились протягом цього місяця.

Запуск реактивного снаряда сімейства Elbit Accular, фото - Elbit Systems

Перша – під час свого виступу 16 березня 2023 року прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху вкотре заявив про те, що його країна не постачатиме Україні зброю, побоюючись "ускладнень з Росією", що в свою чергу може призвести до відкриття "другого фронту" з Іраном.

Друга – Сербія мабуть вперше в своїй історії продала зброю для знищення саме росіян, і тут мова про поставку партії для ЗСУ в 3 тисячі реактивних снарядів Grad 2000 до БМ-21 "Град" зі збільшеною до 40 км дальністю стрільби. Просто ПВК "Вагнер" настільки дістала Сербію, що та наважилась продати для України зі "схемою" через "треті руки". Але поки не дістала настільки сильно, щоб Сербія взяла відкритий курс на розрив із Москвою.

Сербські Grad 2000 в розпорядженні реактивної артилерії ЗСУ, фото - Ukraine Weapons Tracker, дата публікації - 28 лютого 2023 року
Читайте також: США роблять за рік від 300 до 900 стволів гармат зокрема для ЗСУ, і це "схоже на виробництво літаків"