xcounter
#

США роблять за рік від 300 до 900 стволів гармат зокрема для ЗСУ, і це "схоже на виробництво літаків"

14333
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел

Щоб зробити один ствол, потрібно до 6 місяців вкрай скурпульозних операцій, які проводяться на обладнанні майже півсотрічної давнини

The Wall Street Journal в своїй публікації розповіло про роботу арсеналу Watervliet, що входить до структури армії США та виготовляє стволи до усіх типів гармат та артсистем в строю американського війська.

Це підприємство важливе зокрема для підтримки ЗСУ, бо там виготовляють стволи в тому числі до гаубиць M777 та самохідних гармат M109. І тут варто пригадати заодно, чому для нашого війська важлива зокрема регулярна поставка запасних стволів для гармат – наприклад, у червні 2022 року вже були повідомлення про те, що декілька десятків гаубиць M777 із першої сотні переданих на той момент вже були на ремонті, бо після інтенсивної стрільби стволи перегрілись.

Читайте також: Як виглядає виробництво 155-мм снарядів в США для ЗСУ, і чи можна прискорити
Процес виробництва стволів для артилерії на потужностях арсеналу Watervliet, березень 2023 року, фото - The Wall Street Journal

Журналісти розповідають, що арсенал Watervliet був закладений ще у 1812 році, найстаріша на даний момент будівля цього підприємства має вік 94 роки, а найважливіший механізм із усього обладнання цього заводу – механічна кузня для обробки стволів – був запущений ще у 1976 році.

Факт належності до структури армії США, а точніше до управління Tacom (танково-автомобільне управління та командування озброєнь) насправді аж ніяк не означало стабільність фінансування та замовлень.

Бо ще з 1950-х років американські військові, коли готувались до війни проти Кремля, робили ставку саме на високоточну та "інтелектуальну" зброю, що має навівати ворогу "шок і трепет". Але досвід війни РФ проти України, починаючи з лютого 2022 року показав, що для ведення сучасної війни потрібна все ж масовість, особливо в плані боєприпасів та артсистем.

Процес виробництва стволів для артилерії на потужностях арсеналу Watervliet, березень 2023 року, фото - The Wall Street Journal

Для виготовлення одного гарматного ствола американському Watervliet потрібно до 6 місяців, якщо рахуватись увесь цикл виробництва – від відливки заготовки до остаточної оброки уже готового виробу. Як порівнюють самі працівники підприємства, за рівнем технологічної складності і за кількістю необхідних процес виготовлення ствола нагадує процес виробництва літака.

Тим більш, що скурпульозність в роботі необхідна саме для того, щоб ті самі M777 чи M109 й далі могли славитись високою дальністю і точністю стрільби. А з 2021 року виробничі потужності арсеналу Watervliet виросли на 70%, і це робиться саме для того, щоб артилерія берегла життя солдат.

Річний обсяг замовлень на гарматні стволи Watervliet може коливатись від 300 до 900 стволів (як це було останні 20 років). Тому щоб обладнання не простоювало, підприємство іноді бере підряди в цивільних секторів економіки, як то нафтогазова промисловість, кораблебудування та виробництво газотурбінних установок.

Процес виробництва стволів для артилерії на потужностях арсеналу Watervliet, березень 2023 року, фото - The Wall Street Journal
Читайте також: На "Рамштайні" говорили навіть про вантажівки для ЗСУ, і є перший результат