xcounter
#

Чеські РСЗВ RM-70 вже випалюють армію РФ: чим вони кращі за "Град" (відео)

RM-70
RM-70
138109

RM-70 завдяки шасі від Tatra має вагому перевагу над "Градом"

Збройні Сили України вже активно використовуються чеські 122-мм реактивні системи залпового вогню RM-70. Про це говорить підвищена кількість відео, яке потрапляє у мережу, які знімають самі бійці, демонструючи свою роботу зі знищення армії РФ.

Інформація що ці машини взагалі потрапили до ЗСУ з'явилась місяць тому, без розкриття кількості машин, а також, зі зрозумілих причин, будь-якої іншої супутньої інформації щодо модифікації та складу поставки.

Читайте також: ЗСУ отримали підказку, де саме шукати рашистські БМПТ "Терминатор"

І хоча RM-70 за калібром та реактивними снарядами не відрізняється від БМ-21 "Град", чеська реактивна система залпового вогню має свої вкрай цікаві переваги.

В першу чергу тодішні чехословацькі зброярі, а RM-70 створювався на рубежі 60-70-х років, замінили штатне шасі "Граду" - "Урал-375", на Tatra 813. Проста заміна шасі на повноцінне високопрохідне 8х8 з кращим двигуном вже дала переваги в експлуатації.

122 RakH 89 RM-70
RM-70 у Фінляндії прийнята на озброєння під назвою 122 RakH 89

А головне - дозволила розмістити систему автоматичного заряджання усього "пакета". Для цього між кабіною та направляючими знаходиться додаткові 40 ракет. Для перезаряджання пускова розгортається на 180 градусів і нові снаряди задвигаються гідравлічною системою. Час такого перезаряджання займає декілька хвилин, в той час, коли ручне заряджання "Граду" легко займає з годину часу.

Це дозволяє значно скоротити інтервал між залпами, що має вкрай високе значення під час сучасної контрбатарейної боротьби.

Читайте також: Новий російський "бомбардувальник-гранатоносець": що "ховається" за кустарною розробкою умільців з РФ