xcounter
#

Мільйон 155-мм снарядів протягом 12 місяців: скільки ще не вистачає до мінімуму, який визначили у Міноборони

4457
155-мм боєприпаси, фото ілюстративне
155-мм боєприпаси, фото ілюстративне

Тепер питання в тому, як швидко в ЄС зможу реалізувати план з нарощення виробництва артилерійських боєприпасів

Країни Євросоюзу ухвалили масштабний план із постачання Україні одного мільйону 155-мм артилерійських снарядів – про це повідомив очільник оборонного відомства Естонії Ханно Певкура. Країнам ЄС таки вдалося погодити свій масштабний план щодо боєприпасів і, судячи з усього, вирішити всі перепони, які б могли загальмувати це питання.

Як відзначає Певкур, снаряди будуть відправлені протягом 12 місяців. Він також відзначає, що для реалізації такого плану треба буде розібратися з багатьма деталями – ймовірно, йдеться зокрема і проблеми з сировиною, яка може загальмувати збільшення виробництва 155-мм боєприпасів аж на три роки.

Читайте також: Як виглядає виробництво 155-мм снарядів в США для ЗСУ, і чи можна прискорити

Але зрештою наразі ми маємо такий факт – мільйон 155-мм боєприпасів протягом 12 місяців, що, підкреслюємо, в середньому дозволить Силам оборони України випускати зі своїх 155-мм систем орієнтовно 84 тисячі боєприпасів на місяць або ж 2 777 боєприпасів на день.

155-мм боєприпас Україна ЄС
Майстерність наших артилеристів та наявність в активі високоточної зброї та боєприпасів дозволяють частково нівелювати

Наскільки це багато? З одного боку, тут можна згадати такий факт – нещодавно стало відомо, що наразі країни ЄС всього поставили Україні 350 тисяч 155-мм боєприпасів, і тому збільшення цієї кількості ледь не втричі буде суттєвим результатом – з урахуванням всіх проблем, які можуть спіткати виробників боєприпасів в Європі.

З іншого боку, можна згадати й те, що раніше Резніков звертався до ЄС із проханням постачати Україні по 250 тисяч боєприпасів на місяць – і тут можна було б сказати, що наразі Європа готова передавати лише третину з цієї кількості, але з іншого боку, по-перше, Резніков, ймовірно, говорив не тільки про 155-мм боєприпаси, а по-друге, це якраз той випадок, коли точно не помилишся, якщо поставиш більшу цифру.

Загалом щодо кількості боєприпасів, то раніше Резніков озвучував такі цифри – всього Сили оборони України в місяць вистрілюють 110 тисяч 155-мм боєприпасів у місяць (3600 в день).

Водночас мінімальна потреба ЗСУ, визначена Міноборони України для ефективного виконання бойових завдань, становить понад 356 тисяч снарядів на місяць або ж 11 800 в день (ймовірно, тоді йшлося про боєприпаси всіх калібрів, а не тільки 155-мм). Якщо ж в рік, то виходить понад 4 млн 270 тисяч, з яких 1 млн "закриють" країни ЄС.

152-мм боєприпаси
152-мм боєприпаси

Крім того, варто також нагадати й те, що Україні також вдалося налагодити виробництво 122-мм та 152-мм боєприпасів для наявних в активі радянських артилерійських систем. Водночас одне з головних питань наразі також таке – яку кількість боєприпасів у місяць для України зможуть забезпечити США, кількість переданих артилерійських боєприпасів від яких вже сукупно перевалила за мільйон і які наразі працюють над тим, щоб в рази збільшити виробництво 155-мм боєприпасів.

Читайте також: Рашисти закупили мільйони патронів і сотні тисяч боєприпасів, і вони вже доставлені в РФ