xcounter
#

Скільки РФ втратить, якщо Україна заблокує перевезення нафти Чорним морем

Танкер РФ "Санар-1"
Танкер РФ "Санар-1"
29598

Лише за липень з чорноморських портів РФ вийшло 192 танкери загальним дедвейтом 12,2 млн тонни

У відповідь на оголошену 19 липня Кремлем необмежену морську війну Україна на наступний день оголосила про те, що залишає за собою право атакувати всі судна в акваторії Чорного моря, що прямують до портів РФ та поки окупованих українських портів.

І перший результативний удар по першому російському танкеру вже завдано. І такі систематичні удари дійсно мають величезне значення через те, що Чорне моря для РФ є коридором експорту нафти та нафтопродуктів, який часом здійснюється в обхід санкцій.

Читайте також: Нова "Богдана" на полі бою: у ЗСУ розповіли, чим українська САУ краща за стару версію

танкер рф

Для цього Кремль вибудував схему, за якою танкери завантажуються у російських портах, після чого прямують до Середземного моря, де у міжнародних водах Лаконської затоці поблизу Греції переливають нафту на інші танкери на рейді.

Відповідно до даних Інституту Чорноморських стратегічних досліджень за червень цього року морський експорт нафти РФ з Чорного моря склав 4,9 млн тонн, які були перевезені 42 танкерами. Якщо брати ціну бренду Urals, то мова йде про 2,58 млрд доларів за місяць.

Але маємо зазначити, що це ілюстративний розрахунок і РФ за тіньовими схемами продає нафту дешевше, окрім того, танкери можуть перевозити й вже готові нафтопродукти ціна яких вища.

Водночас за даними лише за липень цього року з чорноморських портів РФ вийшло 192 танкери загальним дедвейтом 12,2 млн тонни. Тобто мова йде про кратне збільшення експорту нафти та нафтопродуктів через Чорне море за останній час.

З цієї кількості танкерів - 42 під російським прапором та дедвейтом 275,3 тисячі тонн. Але на першому місці кораблі, власники яких зареєстровані у Греції - 80 танкерів під прапорами різних країн загальним дедвейтом 7,46 млн тонн.

Грецький танкер Nissos Christiana
Грецький танкер Nissos Christiana був помічений у перевезенні нафти з Новоросійська, дедвейт 114 264 т

Тобто мова йде про колосальні прибутки, які РФ отримує лише через порти Чорного моря і пускає на війну проти України. Саме тому перерізання цих каналів експорту є для України цілком логічною та законною вимогою війни.

Тим більше попередження про небезпеку для суден було зроблено Міноборони України офіційно у відповідь на дії РФ, яка також завдала масованих ударів з метою знищення портової інфраструктури України.

Читайте також: У скільки мільярдів РФ обійдеться заміна ураженого ВДК і як довго будуватимуть корабель з проблемного проєкту