xcounter
#

У міноборони України та Великої Британії оцінили пошкодження ураженого ВДК "Оленегорский горняк"

15421
ВДК "Оленегорский горняк" до ураження
ВДК "Оленегорский горняк" до ураження

Й попри те, що у Новоросійську є судноремонтний завод із необхідним плавдоком, далеко не факт, що рашисти будуть взагалі ремонтувати уражений корабель

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону повідомив оцінки рівня пошкодження та строків відновлення великого десантного корабля проєкту 775 "Оленегорский горняк", який був уражений надводним дроном-камікадзе.

За його словами пошкодження ураженого у Новоросійську корабля оцінені, як "дуже значні", тому "найближчим часом" цей корабель експлуатуватися не буде.

Читайте також: Велика Британія посилила ППО України не анонсованими AIM-132 ASRAAM на ерзац-пусковій

Водночас міноборони Великої Британії опублікувало свій звіт. У ньому зазначається, що крен корабля на рівні 30-40 градусів свідчить - одразу декілька водонепроникних відсіків корабля були пробиті, а зусилля екіпажу виявились неефективними.

Наразі, за наявними фото з Новоросійська "Оленегорский горняк" знаходиться біля причалу з креном, який навіть видно із супутника, поряд з ним знаходиться буксир, який забезпечує знаходження корабля на плаву.

Водночас ремонт корабля у Новоросійську у теорії можливий, саме там знаходиться "Новороссийский судоремонтный завод" у розпорядженні якого є плавучі доки, наприклад, ПД-190 вантажністю 60 тисяч тонн, чого цілком достатньо для прийому ВДК проєкту 775. Більше того, цей док свого часу хотіли перемістити до Мурманська через затоплення плавдоку ПД-50 в якому знаходився єдиний у РФ авіаносець "Адмирал Кузнецов".

ПД-190
ПД-190

Але окрім можливості, яка буде ускладнена тим, що кораблі проєкту 775 будувались у Польщі за часи Варшавського договору, існує ще питання доцільності. Бо "Оленегорский горняк

" був введений в експлуатацію у 1976 році і є найстарішим кораблем свого проєкту у складі військово-морських сил РФ.

Й у випадку, якщо ремонтувати його не будуть, то це означає незворотню втрату для РФ ще одного великого десантного корабля після "Саратова", знищеного 24 березня минулого року.

Читайте також: Атака на російський танкер Sig: чому так не може навіть протикорабельна ракета і скільки ще є цілей