xcounter
#

Звідки "ростуть вуха" у новин про Україну та Mirage 2000, і чи точно там про передачу літаків

5914
Французькі Mirage 2000, фото - Armée de l'Air et de l'Espace
Французькі Mirage 2000, фото - Armée de l'Air et de l'Espace

Французи мають власні "авіаційні" ПВК, про їх діяльність майже нічого невідомо, і це створює певний дисонанс

Спочатку французьке Le Figaro заявило, що 30 пілотів Повітряних Сил України у Франції начебто проходять підготовку на винищувачах Mirage 2000, і це було подано так, наче наші льотчики прямо опановують такі літаки. Таке повідомлення спочатку спростували в Командуванні Повітряних Сил.

А потім в Міноборони Франції заявили, що мовляв, українські авіатори лише "проходять підготовку з протиповітряної оборони та по навикам виживання в разі катапультування на ворожій місцевості", про пілотування та застосування озброєння із Mirage 2000 мова не йшла.

Читайте також: Якщо Македонія передасть Мі-24, то буде добре, але пора вже говорити про західні ударні вертольоти для ЗСУ
Французькі Mirage 2000, фото - Armée de l'Air et de l'Espace

Схоже, ми знаємо, звідки могли "рости вуха" в повідомлень про те, що наші льотчики начебто проходять підготовку на Mirage 2000, але відповідь може виглядати ще більш фантасмагорично. Бо схоже, що тут ситуація виглядає насправді так - наші авіатори можуть проходити підготовку з використанням Mirage 2000, що не тотожне підготовці до пілотування таких літаків.

Річ у тім, що в Франції є свої приватні військові компанії, котрі експлуатують зокрема Mirage 2000, працюють над викупом вживаних "бортів" цього типу в іноземних експлуатантів, мають свої підряди від французьких ВПС та кадровий склад зі специфічним бойовим досвідом.

Цілком можливо, що якусь із цих французьких "авіаційних" ПВК могли справді залучити для "точкової" підготовки наших авіаторів за "вузьким профілем", як то прорив ворожої ППО чи курс виживання після збиття. Але зважаючи на специфіку ситуації, "інформаційний фон" навколо навчання наших льотчиків у Франції створюється навмисно суперечливий та "розмитий".

Винищувач Mirage-2000-5EDA/DDA ВПС Катару, який могла викупити французька ПВК ARES, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для ілюстрації згадаємо повідомлення зразка грудня 2021 року про те, що французька приватна військова компанія ARES (Advanced Redair European Squadron) домовилась із ВПС Катару про купівлю 12 списаних Mirage-2000-5EDA/DDA, поставка мала відбутись протягом грудня 2021 року – квітня 2022 року. Колишні "катарські" літаки планувалось повернути до льотного стану, щоб використовувати як "агресорів" під час бойової підготовки французьких ВПС, в рамках підряду для ARES на мінімум 300 мільйонів євро.

Французькі військові мають справу також і з іншою "авіаційною" ПВК – Procor, "ядро" флоту якої складають 9 винищувачів Mirage-2000B/C.

Так як сегмент "авіаційних" ПВК в самій Франції досі "тримається в тіні" та відносно нерозвинутий, якщо порівнювати наприклад із тими ж США чи Канадою, звідки "походять" дві приватні військові компанії, що мають портфель замовлень аж на чотири ескадрильї F-16. Тому й виникає певний інформаційний дисонанс навколо підготовки наших авіаторів, який ми описали вище.

Mirage 2000 зі складу флоту французької ПВК Procor, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Mirage-2000-9, який Франція наче хоче викупити в ОАЕ для України: на скільки це реалістично