xcounter
#

Якщо Македонія передасть Мі-24, то буде добре, але пора вже говорити про західні ударні вертольоти для ЗСУ

3960
Пара Мі-24П армійської авіації ЗСУ, серпень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пара Мі-24П армійської авіації ЗСУ, серпень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

"На папері" ще є список країн, що могли б також передати ударні вертольоти радянського виробництва, але "на перспективу" потрібно працювати уже зараз

Міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська заявила, що Генштаб країни дав "добро" на передачу Україні 12 гелікоптерів Мі-24, але остаточне рішення прийматиме Кабмін на засіданні 29 березня цього року. Якщо македонський уряд скаже "так", то це буде дуже добра новина, бо ЗСУ отримають машини, які зможуть "працювати" по російським окупантам навіть уночі, завдяки модернізованій бортовій апаратурі.

Але з іншої сторони, це означатиме також, що буде уже пора "з прицілом на перспективу" ставити питання про передачу для ЗСУ західних ударних вертольотів. Навіть якщо справа виглядає так, що є ще достатньо багато країн, які б могли віддати свої Мі-24 для зміцнення Сил оборони України.

Читайте також: США вже давали Україні літаки МіГ-29 та Су-25, і це теж аргумент нарешті перейти до F-16
Підготовка до зльоту вертольота Мі-24В зі складу ВПС Північної Македонії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В теорії, деяку кількість Мі-24 могли б передати навіть США, котрі мають мінімум дві машини цього типу, придбані у Болгарії, і які використовуються в ролі "агресорів" для моделювання навчальних боїв.

В свою чергу сама Болгарія, якщо виходити із даних The Military Balance 2022, має на зберіганні шість Мі-24Д. І тут насправді можливі будь-які варіанти, якщо виходити із тієї діалектичної позиції по військовій допомозі Україні, яку зайняла болгарська влада – офіційно зброю не передають, але по факту поставили техніки та озброєння "через треті руки" на 2,7 мільярди доларів.

Словаччина має на зберіганні 15 вертольотів Мі-24 модифікацій В та Д. І схоже, що саме для "виміняти" ці машини для ЗСУ також США й запропонували словакам пільговий варіант із поставкою 12 ударних гелікоптерів AH-1Z Viper, а не як "компенсатор" за уже поставлені МіГ-29 для Повітряних Сил України.

Польща досі використовує 28 гелікоптерів Мі-24, від яких відмовлятиметься по мірі надходження на озброєння новітніх AH-64 Apache. Але схоже, що якраз на цьому місці всі далі доступні варіанти із передачею радянських ударних вертольотів для ЗСУ від західних партнерів вичерпуються.

AH-64 Apache та Ми-24, фото - U.S. Army /25th Combat Aviation Brigade

Насправді не варто розраховувати на те, що в світі ще є ледь чи не безмежний запас радянського озброєння, яке б можна було "виміняти" для ЗСУ за різного роду варіантами. Бо дані "на папері" можуть конфліктувати із реальною позицією країн-власників такої техніки. Про що наприклад нагадує відмова декількох країн Латинської Америки, що мали загалом до півсотні машин типів Ми-17 та Ми-35, але відмовились їх віддати на запит США із позиції "не провокувати Росію".

Тому вже пора наполегливіше ставити питання про необхідність поставки західних вертольотів для ЗСУ. Прерогатива із озвученням моделей та варіантів передачі на даному етапі має належати все ж військовому керівництву України.

Підготовка Мі-24П до бойового вильоту, весна 2023 року, фото - The New York Times
Читайте також: Чехія першою дала ЗСУ танки та вертольоти, і тепер Петр Павел логічно боїться зменшення підтримки від Заходу