xcounter
#

США вже давали Україні літаки МіГ-29 та Су-25, і це теж аргумент нарешті перейти до F-16

11710
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Ресурс для підтримання боєздатності літаків радянського виробництва в світі стає все більш обмеженим, тому тут важливо не запізнитись із рішенням

В інтерв’ю виданню The Times начальник авіації Повітряних Сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов розповів, що два наші пілоти успішно пройшли в США тестування по темі можливого навчання на F-16, і показали позитивні результати. Як виявилось, наші льотчики цілком здатні опанувати цей винищувач менш ніж за півроку, і це при тому, що відібрані для тестування "хлопці були середніми пілотами".

Це по суті перекреслило один із контраргументів від США чи інших країн не давати нам зараз F-16 – мовляв, ці літаки довго освоювати. Виявилось, що ні, значно коротше по часу, і тому тут не варто баритись із ухваленням та оголошенням політичного рішення.

Читайте також: У Повітряних Силах розповіли, що думають про "зоопарк" винищувачів і який максимум різних типів розглядають
Можливий F-16 в лівреї Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Втім, тут можна навести й інший аргумент, чому вже нарешті варто перейти до передачі F-16. Рішення від Польщі та Словаччини передати нам МіГ-29 із бортовою апаратурою стандарту НАТО не викликало особливого ентузіазму в суспільстві, хоча ми таки дійшли до моменту, коли країни Альянсу вже офіційно передають нам бойові літаки. І на цьому тлі вже в принципі не згадується момент, що весною 2022 року США вже надавали Україні допомогу радянськими бойовими літаками типів МіГ-29 та Су-25.

Формулювання саме "допомогу радянськими бойовими літаками" тут вживаємо навмисне – з однієї сторони, Пентагон сам офіційно заявляв про факт передачі такої допомоги, з іншої сторони її формат надання та джерела поставок досі лишаються "в полі натяків та припущень".

МіГ-29 у камуфляжному окрасі "Псевдо-Соколи", який міг бути відновлений зі зберігання вже після лютого 2022 року, зображення з відкритих джерел

Наприклад, у квітні 2022 року Пентагон сказав, що передав "деталі та додаткові платформи", які допомогли поставити у стрій одразу 20 літаків. Але як потім уточнили Повітряні Сили України, це були запчастини та комплектуючі, щоб відновити пошкоджені у боях літаки. А в травні того ж року американське Foreign Policy повідомило, що США поставило також Су-25 в розібраному вигляді "від партнерів у Східній Європі".

Звідки США могли взяти "запчастини та комплектуючі" до тих же МіГ-29 чи Су-25 – цілком можна уявити. У червні 1997 року США викупили в Молдови за 40 мільйонів доларів 21 винищувач МіГ-29, певний запас комплектуючих та вагому кількість ракет "повітря-повітря" - 344 одиниць Р-60 та 112 одиниць Р-73, і 51 ракета Р-27Р.

Штурмовик Су-25 Повітряних Сил ЗСУ, котрий ймовірно був повернутий у стрій вже в 2022 році, джерело - телеграм-канал "Бойова авіація України", дата публікації - 21 червня 2022 року

Міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська підтвердила, що її країна таки передавала для ЗСУ свої чотири штурмовики Су-25 зі зберігання. Але це повідомлення аж ніяк не виключає того, що США в такій поставці могла взяти на себе посередницьку та логістичну роль. А те, що "зникнення" македонських Су-25 було помічене в серпні 2022 року, аж ніяк не виключає варіант, що ці літаки насправді передали Україні значно раніше.

Але далі ми впираємось ось у який момент. Концепція підтримувати Україну поки що лише передачею радянських літаків з апаратурою стандартів НАТО могла б бути цілком робочою, якби процес йшов лінійно. Тобто, наприклад, спочатку Варшава та Братислава віддали би Україні свої МіГ-29, а уже потім би для підтримання їх працездатності в хід йшли "комплектуючі та платформи" із "молдавських" запасів у США або літаки з "македонської" консервації.

Су-25 ВПС Північної Македонії стоять на консервації, ілюстративне фото з відкритих джерел

В нашому випадку все пішло рівно навпаки – спочатку були застосовані "молдавські" та "македонські" запаси, потім навіть уряд Німеччини офіційно заявив про передачу зокрема своїх "заначок" по запчастинам до МіГ-29, і тепер лише зараз справа перейшла до офіційної передачі літаків "Варшавського договору" від країн НАТО.

Так по суті доступний у світі ресурс для підтримання працездатності наших МіГ-29 та Су-25 скоротився суттєво.

Бо, наприклад, Польща свої МіГ-29 у новішій версії з повноцінною модернізацією апаратури від Elbit Systems планує використовувати до 2026 року, Болгарія свої 12 літаків МіГ-29 та три навчально-бойові МіГ-29УБ планує списати вже в 2023 році через поганий стан цих "бортів". Та й статус тих шести МіГ-29, що в теорії можуть стояти на зберіганні в Молдові, теж насправді до кінця не зрозумілий.

Молдовські МіГ-29 на зберіганні, зображення з відкритих джерел

Поки "запас міцності" для підтримання в строю ЗСУ радянських літаків ще остаточно не вичерпаний, потрібно нарешті ухвалити політичне рішення про передачу Україні F-16 як найбільш масового в світі винищувача, комплектуючих до якого "в обороті" точно значно більше, аніж до радянського МіГ-29.

Читайте також: Розвінчання міфів щодо переоснащення на західні літаки: про захист аеродромів та злітні смуги, які вже приймали F-16