xcounter
#

Розвінчання міфів щодо переоснащення на західні літаки: про захист аеродромів та злітні смуги, які вже приймали F-16

13491
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

Україні потрібні західні винищувачі, щоб ефективніше воювати проти російського окупаційного війська

Цей матеріал – заключний із серії про переоснащення Повітряних Сил ЗСУ на західні винищувачі, що базуються на досить цікавому інтерв’ю видання The Times з начальником авіації Повітряних Сил ЗСУ бригадним генералом Сергієм Голубцовим. Можна відзначити, що це інтерв’ю вийшло таким собі "розвінчанням міфів" щодо тих тез, які лунали в ЗМІ і не тільки щодо питання переоснащення ПС ЗСУ на західні літаки.

Так, наприклад, як стверджує Голубцов, термін навчання наших пілотів на західні винищувачі може становити менш як шість місяців – хоча раніше можна було почути цифру навіть у 18 місяців.

Читайте також: Скільки коштує озброїти F-16 сотнями ракет AGM-88 HARM та AIM-120 AMRAAM

Ще одна теза, яка часто лунала в ЗМІ, звучала приблизно так: що Україні немає сенсу передавати Україні західні винищувачі, бо їх дуже швидко знищать – як не в повітрі, так на землі. Водночас Голубцов передусім наголошує на професіоналізмі пілотів Повітряних Сил, які "здійснювали по 50 літако-вильотів в день, щоб не дати росіянам використовувати повітряний простір України за лінією фронту".

Щодо питання захисту аеродромів, то Голубцов відзначає таке – що в нас насправді є варіанти, де сховати літаки, крім того, Україна має отримати від партнерів потужні системи протиракетної оборони – зокрема, передачу Patriot можна було б сприймати і як натяк на те, що Україна зрештою отримає західні літаки.

Голубцов також не погоджується із тезою про те, що в Україні немає інфраструктури, яка б могла швидко прийняти західні літаки – вже в цьому році. Зокрема, генерал наводить такі аргументи: по-перше, американські винищувачі F-15 та F-16 раніше успішно використовували стандартні українські військові бази. По-друге, у 2021 році один з виробників F-16 позитивно оцінив злітно-посадкові смуги України.

f-16
F-16 в Миргороді, фото ілюстративне

Голубцов також зауважує, що в Україні вже працюють над удосконаленням злітно-посадкових смуг – тут, до речі, можна згадати, що ще у липні 2022 року повідомлялося, що у ЗСУ знайшли шляхи для доопрацювання аеродромів під F-16. Водночас з модернізацією та логістикою нам можуть допомогти наші партнери.

Читайте також: Західні експерти оцінили, скільки треба на розгортання F-16 в Україні, і їх "оцінки" м’яко кажучи здивували