xcounter
#

У Повітряних Силах розповіли, що думають про "зоопарк" винищувачів і який максимум різних типів розглядають

12086
F-16. Фото: U.S. Air Force
F-16. Фото: U.S. Air Force

У майбутньому цілком може скластися ситуація, коли ПС ЗСУ матимуть в активі низку різних типів західних літаків

Видання The Times опублікувало цікавий матеріал з начальником авіації Повітряних Сил ЗСУ бригадним генералом Сергієм Голубцовим, в якому обговорено низку важливих моментів щодо західних винищувачів для України – зокрема, після нього можна вважати закритим питанням про те, а скільки ж часу треба пілота ПС ЗСУ, щоб опанувати F-16.

f-16 Україна
Винищувачі F-16 ПС США разом з корейськими F-35 та бомбардувальниками B-1B

Разом з тим, у цьому матеріалі також є й низка інших важливих та цікавих пунктів, на які ми вирішили акцентувати окрему увагу. Так, хоча наразі жодна з країн не надала "зелене світло" на передачу Україні саме західних літаків, але одним з варіантів цілком може бути, що ПС ЗСУ як тимчасове рішення можуть отримати "зоопарк" з різних літаків – з урахуванням того, які саме країни погодяться передати нам свої літаки.

Читайте також: Західні експерти оцінили, скільки треба на розгортання F-16 в Україні, і їх "оцінки" м’яко кажучи здивували
JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen, фото ілюстративне

Водночас, як стверджує Голубцов, насправді мати на озброєнні різні типи літаків – це дороге задоволення, і у ПС ЗСУ вбачають оптимальним сценарій, коли на озброєнні служби перебуває максимум два типи винищувачів: "Інфраструктура, навчання, боєприпаси коштують великих грошей. Це не танки і не бронемашини".

Винищувачі Mirage 2000C Франція Україна Повітряні Сили
Французькі винищувачі Mirage 2000C, фото ілюстративне

Щодо того, яку саме платформу хочуть мати у ПС ЗСУ, то Голубцов стверджує, що передусім зосередилися на F-16 з доволі зрозумілої причини – бо цих літаків у світі доволі багато: "Їх буде легше замінити і отримати запасні частини".

Разом з тим, генерал відзначає, що у ПС ЗСУ насправді не обмежують себе якоюсь однією конкретною платформою, а передусім прискіпливо оцінюють характеристики того чи іншого літака: "Якщо є інші платформи, які можуть вміщати та використовувати такі ж боєприпаси та мати такі ж характеристики [як F-16], ми можемо використати цю платформу".

f-16 винищувачі фото ілюстративне
Винищувачі F-16, фото ілюстративне

Скільки загалом літаків розраховують отримати ПС ЗСУ Голубцов не відзначає, але тут можна згадати, що раніше у Повітряних Силах окреслили потребу в п’яти авіаційних бригадах або ж 180 літаків.

Читайте також: "Танковий зоопарк": скільки десятків моделей та версій танків у ЗСУ вже зараз й очікується, та що з цим робити