xcounter
#

Польща має дві "умовні модифікації" МіГ-29, і тут особливо цікаво, яку ж із них отримає Україна

10140
Польський МіГ-29 на 22-ій авіабазі в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24
Польський МіГ-29 на 22-ій авіабазі в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24

А ще з’явився натяк на те, до якого саме часу поляки планують зберігати в строю свої радянські винищувачі

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 в наступні 4-6 тижнів. Але при цьому ще нема впевненості щодо кількості літаків, які поляки готові передати нам: наприклад, зі слів глави канцелярії президента Польщі Павела Шрота випливає, що вони готові віддати до 12 винищувачів, або одну ескадрилью. Але ж водночас сам керманич Польщі Анджей Дуда в своїх виступах не говорив, що кількість МіГ-29 до передачі буде обмеженою.

На цьому тлі польський портал Defence24 ставить питання так – важливо не тільки те, яку кількість МіГ-29 отримають ЗСУ, але й також те, якої саме "умовної модифікації". Бо наявні в строю польських ВПС 28 літаків цього типу (зокрема шість навчально-бойових) відрізняються між собою як і бортовою апаратурою, так і рівнем зносу планера.

Читайте також: Як в США пояснюють необхідність "переробки" МіГ-29 під AIM-120, і чи буде від цього справді позитивний результат
Зліт польського МіГ-29 із 22-ої авіабази в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24

Наприклад, як уточнюють автори порталу, 15 літаків МіГ-29 (із яких 10 були отримані від СРСР і 5 від Чехії) зараз дислокуються на 23-ій авіабазі в Мінску-Мазовецкому. Ці літаки протягом 2011-2014 років пройшли модернізацію в Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2, у проведенні якої допомагав Ізраїль.

На такі літаки поставили зокрема удосконалену систему позиціонування, бортовий комп’ютер для передопераційного та післяопераційного планування, і при цьому найбільш помітна зміна в оснащенні кабіни - установка HUD-дисплею та багатофункційного індикатора 5x4. Окремо відзначається, що цей "транш" польських МіГ-29 пройшов таку ж модернізацію, як і всі 11 словацьких МіГ-29.

Процес ремонту та модернізації МіГ-29 ВПС Польщі на потужностях Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2, архівне зображення з відкритих джерел

Інші 13 винищувачів МіГ-29 польських ВПС розміщені на 22-ій авіабазі в Мальборку, літаки цього "траншу" є "збірною солянкою" із "бортів", отриманих у 1990-х роках від Чехії та Німеччини. Ці літаки не проходили "суттєву модернізацію", їх бортова апаратура була адаптована до стандартів НАТО хіба що шляхом "шляхом перемасштабування показників в радіонавігаційному обладнанні, системах зв’язку та розпізнавання "свій-чужий"".

І відповідно, раз літаки цього "траншу" вважаються менш досконалими, їх і експлуатують інтенсивніше. Настільки інтенсивніше, що МіГ-29 із 22-ої авіабази планували списати ще в 2012 році, але план довелось відкласти, бо замість планових 64 винищувачів F-16 на той момент вдалось придбати лише 48 літаків.

Польські МіГ-29, фото - Defence24

На цьому тлі автори Defence24 як своєрідний "натяк" сприймають дані про те, що 23-тя авіабаза ВПС Польщі замовляє послуги по технічному обслуговуванню тренажера на МіГ-29 аж до 2026 року (очевидно, це і є межею, до якої поляки планують експлуатувати свої винищувачі радянського зразка). Бо вони вважають, що ймовірно, на цьому тренажері працюватимуть "не тільки польські льотчики".

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці