xcounter
#

Час передати МіГ-29 до України нарешті прийшов: міністр оборони Словаччини закликав передати винищувачі ЗСУ

MiG-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)
MiG-29AS (всі фото: Vzdušné sily OS SR)
5204

Передача винищувачів від Словаччини має бути синхронною із Польщею, яка також готова передати МіГ-29, а на питання чому так довго тягнули можливо є вкрай оптимістична відповідь

Влада Словаччини повинна прийняти рішення щодо відправки до України свої винищувачі MiG-29AS, які були виведенні зі складу повітряних сил країни ще наприкінці серпня минулого року.

Відповідну заяву зробив міністр оборони Словаччини Ярослав Над [Jaroslav Naď], зазначивши, що вже немає місце для політиканства, коли в Україні гинуть люди, а Братислава може допомогти.

Читайте також: Чому ракети Х-101 мають значно меншу точність у ночі, але ворог все одно їх застосовує у темну пору доби

Він також зазначив, що до передачі МіГ-29 має долучитися й Польща, яка пропонувала передачу літаків ледь не з перших днів повномасштабного вторгнення, але за умови, якщо це буде зроблено під егідою НАТО.

Зазначимо, що відносно словацьких літаків, то мова йде про десять машин, хоча країна мала 11 винищувачів, дев'ять MiG-29AS та два MiG-29UBS, не всі з них знаходяться у льотному стані, а одну машину вирішено залишити у ролі пам'ятника. Звісно на цю роль буде виділено найбільш зношену машину, з якої демонтують все цінне обладнання.

MiG-29AS
"Проводи" MiG-29AS

Відносно польських винищувачів, то за Military Balance за 2022 рік Варшава мала 22 МіГ-29A та 6 МіГ-29УБ, але як зазначили в адміністрації польського президента мова не буде йти про всі машини. А кількість винищувачів, які можливо передати Україні буде "меншою за кількість Leopard 2". На той момент Варшава планувала передати 14 танків. Тобто скоріш за все мова максимум йде про одну ескадрилью з 12 машин.

Водночас існує, можливо вкрай оптимістична причина, за якою Словаччина майже на пів року відклала передачу машин, які вже були виведенні з експлуатації. І це дійсно можливо просто вкрай оптимістична думка з боку Defense Express: цей час знадобився для того, щоб MiG-29AS пройшли модернізацію для використання західного сучасного озброєння.

MiG-29AS
MiG-29AS

Справа в тому, що MiG-29AS були модернізовані у 2000-х роках шляхом встановлення нової бортової електроніки західного виробництва, включно зі бортовим комп'ютером, системами навігації та багатофункціональних моніторів у кабіні пілота. Але західне високоточне озброєння до них інтегровано не було. Водночас зробити таке оновлення з MiG-29AS у рази легше ніж з базовою версією МіГ-29.

До цього аспекту можливо додати інформацію, що перша група українських пілотів прибула до США на авіабазу Девіс-Монтан, де знаходиться Командний випробувальний центр резерву повітряних сил Національної гвардії США, що спеціалізується на швидких та прагматичних модернізаціях літаків. Також відомо, що українські льотчики буду проходити навчання з "використання наявних у них можливостей".

А також те, що за неофіційною інформацією, мова пішла про можливість інтеграції до радянських машин ракети "повітря-повітря" AIM-120, яка дозволить змінити ситуацію у небі.

Читайте також: Нова тактика ракетної атаки РФ: 81 пуск, 70% ефективність проти Х-101 та "Калібрів", але масове використання ворогом "Кинджалів"