xcounter
#

ПС ЗСУ вже в наступному місяці можуть отримати польські винищувачі МіГ-29

3927
Польський МіГ-29
Польський МіГ-29

Всього Польща наразі має на озброєнні 28 радянських винищувачів МіГ-29

Польща може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 протягом 4-6 тижнів – такі терміни озвучив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, як повідомляє видання The Guardian. Інших подробиць про передачу літаків прем’єр-міністр не розкриває. Раніше інформацію про передачу винищувачів також підтверджував президент країни Анджей Дуда.

Щодо кількості винищувачів МіГ-29, які може передати Польща для ПС ЗСУ, то Military Balance 2022 підказує наступне: всього станом на 2022 рік поляки мали на озброєнні 28 таких літаків, з яких 22 одиниці – МіГ-29А і ще шість МіГ-29УБ.

Читайте також: Як в США пояснюють необхідність "переробки" МіГ-29 під AIM-120, і чи буде від цього справді позитивний результат

Водночас раніше голова канцелярії президента Польщі Павел Шрот відзначав таке: "Наскільки мені відомо, якщо говорити про передачу літаків Польщею, то це буде невелика кількість. Точно не така, що відповідає кількості танків – ні старіших, ні пострадянських, ні навіть Leopard". Таким чином, з цих слів можна обережно припустити, що Польща має намір передати близько 12 винищувачів МіГ-29 або ж одну ескадрилью.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю виданню CNN стосовно передачі літаків відзначав таке: "Щодо МіГ-29, які ми маємо в Польщі і які зараз служать у наших ВПС — ми готові передати ці літаки, і я впевнений, що Україна буде готова їх використати негайно".

Підготовка до вильоту МіГ-29 в
Підготовка до вильоту МіГ-29 в "польових умовах", вересень 2022 року, фото - Повітряне командування "Центр

Крім того, тут доречно також буде згадати, що наразі також залишається актуальним і передача Україні винищувачів від Словаччини – ще в серпні вона попрощалася зі своїми 11 літаками (дев'ять Міг-29AS та два МіГ-29UBS), але досі вони не були передані Україні.

Водночас нещодавно міністр оборони Словаччини Ярослав Над закликав уряд країни прийняти рішення передати Україні ці винищувачі, а також відзначив, що Польща також має долучитися до передачі літаків.

Читайте також: Словаччина каже, що за "декілька днів чи тижнів" вирішить, чи буде передавати свої МіГ-29 Україні