xcounter
#

Словаччина каже, що за "декілька днів чи тижнів" вирішить, чи буде передавати свої МіГ-29 Україні

4047
МіГ-29, фото ілюстративне
МіГ-29, фото ілюстративне

Зі своїми 11 літаками МіГ-29 Словаччина попрощалася ще в серпні минулого року

Словаччина передала Україні оборонної допомоги на суму майже 168 млн євро (і ще 82 млн через спецфонд ЄС), і в цієї країни ще залишаються в "запасі" зразки озброєння, які б цілком могли "перекочувати" в ЗСУ – йдеться, звичайно, про винищувачі МіГ-29, які все ніяк не потраплять до наших Повітряних Сил.

МіГ-29 словаччина
Словацькі МіГ-29, фото ілюстративне

Питання передачі цих винищувачів Україні порушується вже не вперше, тому нагадаємо основні дати – в липні минулого року прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер заявив, що Словаччина надасть Україні винищувачі МіГ-29 і що вже є домовленість із Прагою, яка допоможе Словаччині "закрити небо" за потреби.

Читайте також: Винищувач F-16 для України: у США озвучили ціни для Block 30/32 та Block 70/72, а також терміни постачання

А вже в серпні Словаччина офіційно попрощалася зі своїми радянськими літаками: всього в активі цієї країни було одинадцять літаків – дев'ять МіГ-29AS та два МіГ-29UBS, і вже тоді повідомлялося, що невдовзі ці "МіГи" мають полетіти до ЗСУ. Водночас, схоже, цього так і не сталося.

Разом з тим, як повідомляє видання AP, за словами міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, ця країна наразі таки розглядає можливість передати Україні 10 з 11 літаків (один "забронювали" для музею).

МіГ-29
Словацькі МіГ-29

"Ми більше ніколи не будемо використовувати "МіГи". Вони не мають для нас реальної цінності. Якщо ми віддамо їх Україні, вони допоможуть спасти їхні життя", – зауважує Надь. Разом з тим, остаточне рішення щодо передачі 10 радянських літаків Україні буде прийнято протягом декількох днів або тижнів.

Читайте також: Чому Польща не готова зараз дати Україні F-16, і як довго триватиме передача МіГ-29