xcounter
#

У скільки "оцінили" словацькі МіГ-29 та ЗРК "Куб" для України: солідна знижка на вертольоти AH-1Z Viper і не тільки

12779
Фото: Bell Flight
Фото: Bell Flight

Всього Словаччина планує передати 13 літаків МіГ-29 та невизначену кількість ЗРК "Куб" і за це отримає досить суттєву компенсацію

Нещодавно стало відомо, що Словаччина погодила передачу Україні винищувачів МіГ-29, а також невідомої кількості зенітних ракетних комплексів "Куб", які можуть бути адаптовані для пусків ракет RIM-7 Sea Sparrow – і, як відомо, словаки передають цю зброю не безоплатно, а отримають за неї грошову компенсацію та дуже приємні бонуси, про які розповів очільник оборонного відомства країни Ярослав Надь.

Так, за "відповідальну оборонну політику, відносини із США та підтримку Україні" Словаччину, судячи з усього, посунуть вперед у черзі на закупівлю гелікоптерів AH-1Z Viper, а також нададуть суттєву знижку на угоду.

Читайте також: Німеччина розгортає ремонтний центр для техніки ЗСУ у Словаччині: він розпочне роботу негайно

Зокрема, наразі відомо, що за 12 нових гелікоптерів з обладнанням, навчанням пілотів та техніків, а також понад 500 ракетами AGM-114 Hellfire II словаки мають заплатити всього 340 млн доларів при оцінці такого пакета у понад 1 млрд – таким чином, США через FMF компенсують понад 660 млн доларів.

ah-12z viper фото u.s.marines
AH-1Z Viper, фото – U.S. Marines

Для прикладу Надь наводить контракт з Бахрейном, який у 2018 році замовив 12 таких гелікоптерів з 26 двигунам T700-401C від GE і озброєнням за понад 911 млн доларів. Для розуміння термінів постачань – у 2018 угода була погоджена Держдепом США, Бахрейн підтвердив угоду у листопаді того ж року, водночас перші шість літаків були поставлені у середині минулого року, а загалом всі гелікоптери Бахрейн отримає у цьому році (виробництво було завершено у грудні 2022).

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper, фото U.S. DoD

Нагадаємо, AH-1Z Viper був створений на базі гелікоптера AH-1W SuperCobra. Гелікоптер, крім 20-мм гармати M197, також може бути озброєний 70-мм некерованими ракетами Hydra 70 чи ж керованими APKWS II, а також ракетами класу "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder та ракетами "повітря-поверхня" AGM-114 Hellfire. З цікавого також можна згадати, що на гелікоптер планують інтегрувати далекобійну ракету AIM-120.

Але повернімося до Словаччини – у повідомленні, крім деталей про контракт на гелікоптери, міністр оборони країни говорить ще й таке – компенсацію за літаки та ЗРК надасть ще й Європейський фонд миру – 200 млн готівкою за МіГ-29 та ще 50 млн – за ЗРК "Куб". Таким чином, загальна компенсація у євро становить понад 900 млн.

Читайте також: Словаччина підписала контракт на шведські CV90: приголомшлива сума за 152 одиниць БМП