xcounter
#

AH-1Z Viper з далекобійною AIM-120: як Корпус морської піхоти США витискає все з вертольота часів В'єтнаму

AH-1Z Viper (всі фото: doD US)
AH-1Z Viper (всі фото: doD US)
14903

Деякі рішення морської піхоти США викликають лише здивування амбіціям в умовах вкрай обмежених ресурсів

Для Корпусу морської піхоти США ударний вертоліт AH-1Z Viper буде основним засобом повітряної підтримки ще доволі довгий час. Й хоча останню замовлену машину американські морпіхи отримали у листопаді 2022 року, попереду ще декілька десятиріч її експлуатації. А для AH-1, перший політ якого відбувся ще у 1965 році, а бойовим хрещенням став В'єтнам - більш ніж яскрава кар'єра.

А через те, що американський Корпус морської піхоти відомий тим, що намагається вижати з будь-якого озброєння максимум можливостей, то їх досвід більш ніж цікавий з точки зору ефективності прийнятих рішень. Видання The Drive поспілкувалось з командиром 39-ої авіагрупи [Marine Aircraft Group 39] полковником Натаном Марвелом [Nathan Marvel], який детально розповів про те, як морпіхи будуть дійсно використовувати всі очевидні та неочевидні можливості AH-1Z Viper.

Читайте також: Перший прототип підводного човна від команди з України: шість торпед від Leonardo та дистанційне управління
AH-1Z Viper

Зокрема, через те, що попереду дійсно десятиріччя експлуатації AH-1Z, він буде проходити поступові модернізації. На першому етапі буде встановлена оновлена система для протидії ракет з тепловою головкою самонаведення та система AN/APR-39, яка попереджає про загрозу обстрілу ракетами з радіолокаційним наведенням.

Також на фінальній стадії інтеграція ракет "повітря-повітря" AIM-9X Block II, яка вже має дальність до 40 км та можливість наведення за стороннім цілевказанням завдяки загальній системі обміну інформацією.

Але інтеграція цих та наступних можливостей неможлива без значного підвищення системи енергоживлення AH-1Z Viper, для чого зараз Bell проводить роботи зі збільшення цього показника одразу вдвічі за програмою SIEPU. Перші вертольоти отримають цю систему вже у 2023 році. Окрім того, у рамках цього оновлення на машини будуть встановлюватись потужніші комп'ютери, які зможуть обробляти значно більший об'єм інформації, отриманих через мережі.

AH-1Z Viper

А вже після успішної інтеграції AIM-9X Block II відкритим буде питання й інтеграції значно далекобійнішої AIM-120 AMRAAM, останні версії якої мають дальність до 180 км. Звісно при цьому мова не буде йти про те, що AH-1Z Viper буде оснащений власним потужним радаром для того, щоб самостійно здійснювати пуски. Але запуск AIM-120 цілком можливо реалізувати за стороннім цілевказанням, наприклад з F-35, перетворивши ударний вертоліт просто у мобільну повітряну пускову.

Й тепер цілком стає видно весь замисел Корпусу морської піхоти США, яка перетворює AH-1Z Viper просто на універсальну машину-платформу, яка здатна виконувати максимально можливий об'єм задач, при цьому залишаючись максимально простим в обслуговуванні вертольотом.

AH-1Z Viper
Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів