xcounter
#

Перший прототип підводного човна від команди з України: шість торпед від Leonardo та дистанційне управління

43288
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне

Підводний човен "Кронос" може виконувати низку місій, зокрема і в режимі дистанційного управління

Компанія Highland Systems, заснована українською командою розробників та відома своїм гібридним бронеавтомобілем "Шторм", під час міжнародної оборонної виставки IDEX-2023, яка стартує сьогодні, 20 лютого, в ОАЕ (Абу-Дабі) вперше продемонструє прототип свого підводного стелс-човна "Кронос".

У компанії пропонують замовникам доволі цікаву концепцію підводного човна з футуристичним дизайном, призначеного для виконання низки завдань – від комерційних та рятувальних до повноцінних бойових операцій.

Читайте також: На IDEX-2021 українські розробники презентували гібридний бронеавтомобіль "Шторм" (відео)
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне

Для останніх підводний човен оснащений шістьома торпедами Black Scorpion від італійської компанії Leonardo – по три одиниці з кожного боку субмарини. Це 127-мм торпеда довжиною 1,1 метра має вагу до 20 кг і здатна уражати цілі на відстані до 3 км.

Підводний човен "Кронос" також може перевозити до 10 десантників (екіпаж при цьому складається з одного капітана-оператора), які можуть вийти з нього безпосередньо під водою.

Крім того, човном можна керувати дистанційно – при цьому дальність управління по закритих каналах становить понад 250 км. У такому варіанті "Кронос" можна використовувати передусім для перевезення понад 3 тонн вантажу.

підводний човен
Підводний човен "Кронос", фото ілюстративне

Субмарина покрита спеціальним композитним матеріалом зверху та зсередини, який виконує функцію збереження тепла, а також ускладнює виявлення підводного човна ворожими сонарами.

Тактико-технічні характеристики підводного човна "Кронос":

  • швидкість під водою – 50 км/год;
  • швидкість на воді – 80 км/год;
  • робоча глибина – 100 метрів;
  • максимальна критична глибина – 250 м;
  • час перебування човна під водою: 54 години у гібридному режимі, 36 годин – від батареї, 18 годин – у режимі генератора;
  • ширина – 7,4 м;
  • довжина – 9 м;
  • висота – 2,2 метра.

Читайте також: Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року