xcounter
#

Французька ПВК купила в Катару 12 Mirage-2000, що будуть "агресорами" для пілотів Rafale

1280
Винищувач Mirage-2000-5EDA/DDA ВПС Катару, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувач Mirage-2000-5EDA/DDA ВПС Катару, ілюстративне фото з відкритих джерел

Париж поки стримано використовує приватні військові компанії для підготовки своїх військових пілотів, хоча це на порядок вигідніший варіант – пілоти досвідченіші, а всі накладні витрати бере на себе приватний підрядник

Приватна французька військова компанія ARES (Advanced Redair European Squadron) купила у військово-повітряних сил Катару 12 списаних літаків Mirage-2000-5EDA/DDA.

Вартість купівлі не розкривається, ці літаки будуть поставлені протягом грудня 2021 – квітня 2022 року та використовуватимуться в ролі "агресорів" для підготовки пілотів французьких винищувачів Rafale. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: США проведуть перерозподіл своїх F-16: флот потребує додаткових "літаків-агресорів"
Навчально-бойовий Aermacchi MB-339C із складу флоту компанії ARES, фото з відкритих джерел

До цього моменту збройні сили Франції не використовували широко послуги приватних підрядників для імітації "агресора" при підготовці військових пілотів.

Хоча у такого формату бойової підготовки є свої безперечні переваги: на службу в приватні військові компанії наймаються відставні пілоти, які апріорі мають високий рівень бойової підготовки; а усі накладні затрати по утриманню приватних літаків для ролі "агресора" несе саме приватна військова компанія, а не збройні сили держави. Тим більш, що в умовах обмеженої конкуренції приватна компанія-власник військових літаків може розраховувати на контракт вартістю мінімум 300 мільйонів євро.

Один із епізодів бойової підготовки ВПС Франції, що проходив за участі спеціалістів компанії ARES, фото з відкритих джерел

Для французької ПВК ARES купівля 12 списаних Mirage-2000-5EDA/DDA стане суттєвим розширенням власного авіапарку.

Досі ARES має лише дев'ять турбореактивних навчально-бойових літаків Aermacchi MB-339C, що були придбані в Італії та використовуються для імітації повітряного бою. І також – один літак Cessna-337, придбаний в США, який використовується для відпрацювання дії засобів РЕБ на системи протиповітряної оборони.

Літак Cessna-337, фото ілюстративне

Катар свої літаки Mirage-2000 підтримував у доброму стані завдяки технічній підтримці від Dassault Aviation. Але зараз Франція для того ж Катару виконує поставку 36 винищувачів Rafale, тому французька ARES і скористалась можливістю викупити катарські Mirage-2000

В свою чергу, у Франції ARES має лише одного "конкурента" - компанію Procor, що має в своєму розпорядженні 9 винищувачів Mirage-2000B/C та невідому кількість літаків типів Mirage 5DJ, Hawker Hunter T-7, Learjet-35 EW та безпілотників MIRACH 105M.

Винищувач Mirage-2000B/C із складу флоту компанії Procor, фото ілюстративне

І також цікаво, що в США – "старшого партнера" Франції по НАТО ринок послуг підготовки військових пілотів за допомогою літаків-агресора розвинутіший на порядок.

У 2019 році одразу сім приватних військових компаній США отримали контрактів на загальну вартістю 6,4 мільярда доларів та на загальний наліт в 40 тисяч годин.

Штурмовик A-4 Skyhawk із складу флоту приватної американської військової компанії Top Aces, фото з відкритих джерел
Читайте також: ВПС Німеччини залучатимуть для своїх тренувань приватну військову компанію Top Aces