xcounter
#

Проект передачі новітніх САУ Caesar на шасі Tatra 815-7 8х8 ЗСУ був складним, але перші машини вже в Україні

9664
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems

Данія погодилася передати Україні всі свої САУ Caesar

Збройні Сили України отримали перші самохідні артилерійські установки Caesar, які нам погодилася передати Данія, і вони вже стоять на бойовому чергуванні – про це під час пресконференції повідомив міністр оборонного відомства Олексій Резніков. За словами міністра [хоча офіційно про передачу САУ повідомили лише в цьому році], отримання цих машин було непростим процесом і проєкт з передачі САУ Caesar з Данії стартував ще в серпні 2022 року.

Скільки саме САУ вже передали і коли в Україну приїдуть інші не повідомляється. Нагадаємо, про передачу САУ Caesar міністерство оборони Данії повідомило 19 січня цього року: йшлося про всі САУ цього типу, які є на озброєнні країни – 19 машин, з яких 15 вже перебувають на озброєнні країни, і ще чотири мали б бути передані Францією.

Читайте також: Якщо порівняти ціну CAESAR та ізраїльської САУ ATMOS, то наскільки дешевша китайська SH-15
САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces
САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces

Тоді ж повідомлялося таке – що з цими машинами є певні технічні проблеми, які разом мають вирішити виробник цих САУ – компанія Nexter – спільно з українською стороною. Ймовірно, доволі тривалі терміни постачання цих САУ – з моменту старту проекту і до передачі перших САУ пройшло орієнтовно 8-9 місяців – якраз пов’язані з вирішенням усіх необхідних питань.

155-мм САУ CAESAR ЗСУ Україна
САУ Caesar на шасі 6х6 Renault Sherpa5 на озброєнні ЗСУ, фото Міністерство оборони України

Як ми вже розповідали, данські САУ Caesar мають низку відмінностей, якщо їх порівнювати з тими машинами, що вже є на озброєнні Збройних Сил України – передусім це інше шасі, а саме Tatra 815-7 8х8, завдяки якому кількість боєприпасів, що може перевозити машина, збільшилася майже вдвічі – з 18 до 30 одиниць.

Також варто відзначити й автоматизовану систему заряджання, робота якої продемонстрована на відео вище і яка значно полегшить роботу розрахунку цієї артилерійської установки.

САУ ATMOS Ізраїль
Данія планує замінити передані Україні машини ізраїльськими САУ ATMOS. Фото: Elbit Systems

До речі, своїм машинам Данія вже встигла знайти заміну – у січні стало відомо, що країна веде перемовини з Ізраїлем щодо постачання їхніх самохідних артилерійських установок ATMOS, а також ракетних систем PULS.

Читайте також: Nexter у рази прискорює виробництво САУ CAESAR та перейшов на режим 24/7 та оголосив потужності випуску