xcounter
#

Якщо порівняти ціну CAESAR та ізраїльської САУ ATMOS, то наскільки дешевша китайська SH-15

9108
Китайські самохідні артустановки SH-15, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайські самохідні артустановки SH-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо цифри неточні, вони все рівно показують, на яких умовах Китай готовий давати зброю своїм сателітам

Портал Army Recognition розповідає, що Пакистан уже отримав 56 самохідних артустановок SH-15 китайського виробництва в рамках контракту від 2019 року, який передбачає поставку аж 236 САУ цього типу. Поставка першої партії відбулась в березні 2022 року, поставка другої – у квітні 2023 року відповідно.

Цікаво, що формально Пакистан прийняв на озброєння китайські САУ SH-15 ще в березні 2021 року, але перша демонстрація відбулась лише 23 березня 2022 року під час параду на День Пакистану.

Читайте також: У США порахували скільки снарядів загалом Пентагон відправив до України
Перша парадна демонстрація китайських SH-15 в строю армії Пакистану, березень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Далі від Defense Express можемо додати таке. З однієї сторони, тут може приваблювати сам факт, що на світовому ринку зброї є гравці, які готові замовляти та виробляти аж настільки великі партії озброєння, в даному випадку – САУ. А якщо задамось питанням про вартість цього контракту, то стане ще цікавіше.

Бо в 2019 році загальна вартість контракту аж на 229 китайських САУ для Пакистану вказувалась на рівні 0,5 мільярдів доларів, або по 2,1 мільйони доларів за машину. І це при тому, що умови угоди передбачають можливість передачі Пакистану технологій для виробництва SH-15.

А ніяких нових "вводних даних" по можливій зміні вартості цього контракту у відкритому доступі нема. Тому тут можна прийняти як цілком ймовірний варіант, що Китай по суті "заморозив" для Пакистану цінник на рівні 2019 року, а "дисконт" тут проявився у часі для старту поставок – аж за 3 роки після укладення контракту.

Передача другої партії китайських САУ SH-15 для збройних сил Пакистану, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Для кращої ілюстративності можемо порівняти відому цифру по вартості китайської SH-15 в 2,1 мільйони доларів, наприклад із відомими цифрами по експортній вартості французької САУ CAESAR та ізраїльської САУ ATMOS – по 5,6 мільйона доларів в обох випадках.

Також можна додати, що залежно від країни-покупця, Китай "таргетовано" піарить свою зброю як "вундерваффе": наприклад, у випадку з Пакистаном зазначається, що САУ SH-15 начебто здатна відстрілювати 155-мм снаряди навіть у "ядерному" виконанні, а у випадку наприклад з Ефіопією – що така САУ може застосовувати навіть китайську копію керованого снаряда "Краснополь".

Так загалом і простежуються основні елементи стратегії Китаю по поставкам зброї на зовнішні ринки: демпінгувати, аби завоювати ринки конкретних країн під себе; піарити своє озброєння як "вундерваффе", з акцентом залежно від країни-покупця; але водночас й примушувати своїх клієнтів чекати на початок поставок буквально роками.

Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS
Читайте також: По союзникам рашистів у Лівії "прилітала" копія "Краснополя" з Китаю, але хто дав снаряди - невідомо