xcounter
#

Китай зробив САУ під копію російського "Краснополя", і уже продає її на експорт

9131
Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS
Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS

Цікаво, що ця артустановка продається як "доповнення" до САУ "Мста-С", проданих на експорт ще в 1999 році

Польський портал Defence24 з посиланням на африканські ЗМІ пише, що Ефіопія отримала від Китаю не менше 32 колісних САУ типу SH-15 калібру 155 мм, що є експортною версією САУ типу PLC-181.

Цікаво, що спочатку ці китайські SH-15 призначались взагалі ворогу Ефіопії – так званому "Фронту визволення Тиграю", війну проти якого ефіопські урядові війська вели з листопада 2020 по листопад 2022 років. Але так як китайці не встигли вчасно виготовити ці САУ "тиграйцям", в підсумку вони віддали ці SH-15 збройним силам Ефіопії.

Читайте також: Як РФ допомогала Ефіопії повернути в стрій САУ "Мста-С", і що в підсумку вийшло
Ефіопські САУ "Мста-С", орієнтовно лютий 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Самі ефіопські військові, як то кажуть "обома руками за" таке підсилення. Бо досі з крупнокаліберної артилерії в них "на папері" числилось лише 10 одиниць 2С19 "Мста-С", придбаних в Росії у 1999 році, і боєздатність цих САУ викликає питання. А нова "велика війна" в Африці цілком можлива.

Бо сусідні Єгипет та Судан не влаштовує, що Ефіопія досі продовжує проект по будівництву "Великої водної греблі", що може порушити баланс водних ресурсів на континенті. І це все накладається на неврегульовані територіальні суперечки між цими трьома країнами.

Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS

Окрема цікавий момент – із характеристиками китайських експортних САУ SH-15. Зокрема відомо, що ці самохідні артустановки оснащені гарматою АН-2 із довжиною ствола в 52 калібри, дальність стрільби - до 53 км за умови застосування активно-реактивного снаряда.

Заявлений темп стрільби для китайської SH-15 – 4-6 пострілів на хвилину, час для розгортання в бойове положення – до 1 хвилини.

Китайський керований снаряд GP1, ліцензійна копія російського "Краснополя", зображення з відкритих джерел

Возимий боєзапас – усього 27 снарядів. Але відзначається, що SH-15 може відстрілювати як і стандартні натівські боєприпаси, так і снаряди калібру 155 мм виробництва китайської Norinco, зокрема "локалізовану" копію російського керованого снаряда "Краснополь", яка випускається у версіях GP1 (дальність стрільби до 20 км) та GP6 (дальність невідома).

У відкритих джерелах стверджується, що Китай купив в РФ технології та потужності по виробництву "Краснополів" ще наприкінці 1990-х років, і очевидно – створив копію цього снаряда під калібру 155 мм.

Невдале застосування китайського керованого снаряда GP1 в Лівії, фото - Armament Research Services
Читайте також: Як РФ допомогала Ефіопії повернути в стрій САУ "Мста-С", і що в підсумку вийшло