xcounter
#

Як РФ допомогала Ефіопії повернути в стрій САУ "Мста-С", і що в підсумку вийшло

10130
Ефіопські САУ "Мста-С", орієнтовно лютий 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ефіопські САУ "Мста-С", орієнтовно лютий 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазвичай ми говоримо про те, як спрацьовує та чи інша зброя у різних випадках. Але сьогодні розкажемо про приклад зі зброєю, що в одній із воєн, схоже, не зробила жодного пострілу

На відміну від інших радянських САУ, самохідні артустановки "Мста-С" дуже рідко постачались на експорт. І першим їх іноземним покупцем стала взагалі Ефіопія, котра у 1999 році придбала 12 таких САУ зі складів армії РФ.

Тоді ефіопам "Мста-С" були потрібні для війни проти Еритреї, бо найкраще, що на той момент мала армія Ефіопії – придбані в Болгарії 2С1 "Гвоздика" та куплені в Північній Кореї САУ М-1977 калібру 122 мм, по суті Д-30 на шасі гусеничного бронетранспортера.

Читайте також: Крім саморобних РСЗВ, у ЗСУ б’ють рашистів ще й з "оригінального" переносного "Граду"
Ефіопські САУ "Мста-С", фото ілюстративне, наводить Oryx

Ефіопи чомусь думали, що придбані в РФ самохідні артустановки "Мста-С" стануть щось на кшалт «чудо-зброї» у війні проти Еритреї, але цього не сталось. Тому після завершення бойових дій у 2000 році всі свої "Мста-С" Ефіопія благополучно поставила на зберігання, сухопутними військами займалась за "остаточним" принципом, а всі наявні ресурси в першу чергу спрямовувала саме на авіацію.

Про свої САУ "Мста-С" ефіопські військові знову згадали 3 роки назад, коли почалась війна в Тиграї проти місцевих сепаратистів, що тривала з листопада 2020 року по листопад 2022 року. А далі починається найцікавіше.

Росіяни допомагають ефіопам повернути в стрій "Мста-С" під час війни в Тиграї, фото наводить Oryx

Як свідчать фотографії у відкритому доступі, які наводив портал Oryx, як "інструктори" при відновленні ефіопських "Мста-С" були задіяні військові РФ.

Щоправда незрозуміло, яку саме роль вони відігравали – відновлення самоходок, навчання екіпажів чи все одразу. Можна сказати лише напевне, що як тільки у росіян виникла нагода позувати перед ефіопськими "Мста-С" для фото, вони цим неодмінно скористались. Але схоже, що це був єдиний видимий результат діяльності представників РФ в Ефіопії на той момент.

У відкритому доступі ми можемо знайти хіба що фото, як ефіопи доставляють свої "Мста-С" до лінії фронту, або ж розгортають на польових позиціях. Але нема жодної згадки про те, що ці САУ під час війни у Тиграї взагалі стріляли. І це не по причині тому, що війна в Тиграї була погано "задокументована".

Ефіопська САУ "Мста-С", орієнтовно лютий 2023 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якраз навпаки – навіть якщо у нас про цей конфлікт чули мало, в іноземних соцмережах було доволі багато кадрів "звідти". Наприклад, що ефіопські ВПС для коригування бомбових ударів із Су-27 використовували китайські БПЛА. Або ж що тиграйські сепаратисти використали трофейний ОТРКAR3 для удару по одній із авіабаз Ефіопії. Були навіть кадри із застосуванням Bayraktar TB2, котрі однак не знайшли свого офіційного підтвердження.

Тому на такому тлі насправді логічно припустити, що у тій війні ефіопські САУ "Мста-С" по невідомій причині участі в бойових діях не брали.

Ефіопи переробляють свої БМП-1 на імпровізовані самохідні міномети під час війни в Тиграї, зображення наводить Oryx

Непрямим свідченням того, що в ефіопів були непередбачувані проблеми із "Мста-С" у тій війні може бути той факт, що влада Ефіопії була вимушена піти на "мобілізаційні варіанти" з установкою Д-30 на вантажівки чи установкою мінометів на шасі БМП, щоб так створити достатньо багато "імпровізованих САУ". В яких може буде й гірша дальність стрільби, але натомість вони хоча б стрілятимуть.

Читайте також: РФ не змогла продати Саудівській Аравії свій ЗРК "Абакан", то тепер радіє, що дали заправити фрегат з "Цирконами"