xcounter
#

Нідерланди замовляють для України новітні САУ DITA, які вперше показали в 2021 році

4694
Самохідна артустановка DITA, зображення ілюстративне, джерело – сайт Militaryimages.Net
Самохідна артустановка DITA, зображення ілюстративне, джерело – сайт Militaryimages.Net

Ці установки відрізняються не тільки "натівським" калібром, але й високим рівнем автоматизації

Міністерство оборони Нідерландів замовило виробництво для Збройних Сил України дев’яти новітніх самохідних артустановок DITA калібру 155-мм. Замовлення на ці САУ є частиною більш крупного контракту на виробництво зброї для України, який уже уклала Голландія, та є частиною системних зусиль по підтримці нашої країни.

Про сам факт замовлення на новітні САУ DITA для української армії оприлюднила прес-служба оборонного відомства Нідерландів. Однак деталі по цьому замовленню, як наприклад вартість чи строки виробництва, наразі не розкриваються.

Читайте також: Які далекобійні ракети у ЄС взагалі можуть виробляти, або для чого тоді ракетна коаліція на чолі із Францією

Від Defense Express тут можемо наголосити, що тут мова про замовлення для України новітньої та сучасної САУ, перша презентація якої відбулась лише на початку 2021 року, під час оборонної виставки IDEX-2021.

Виробником DITA є чеська оборонна приватна компанія Excalibur Army. До цього моменту не було публічних даних про те, що хтось ще замовляв цю САУ, тому виходить, що ЗСУ будуть першими користувачами цієї артустановки. Тим більш, були повідомлення про те, що ще в 2022 році наша країна цікавилась можливістю отримати САУ DITA.

Хоча "Діта" має зовнішню подібність до поширенішої САУ DANA, перша відрізняється одразу кількома важливими новаціями, і мова тут навіть не про "натівський" 155-мм калібр.

САУ Dana (зліва) та САУ DITA (зправа), фото ілюстративне, джерело – сайт Militaryimages.Net

Найперша важлива деталь по САУ DITA – вона має високий рівень автоматизації, за якого чисельність екіпажу складає всього 2 особи, а башта по суті "безпілотна" із автоматичною подачею снарядів. Система управління вогнем дозволяє приймати цілевказівку від розвідувальних БПЛА та має опцію вибору типу боєприпасу для ураження того чи іншого виду цілі.

DITA оснащена стволом довжиною 47 калібрів, що забезпечує дальність стрільби до 39 кілометрів. Початковий темп ведення вогню – 6 пострілів на хвилину, постійний – 5 пострілів на хвилину, покинути позицію ця САУ може лише за 45 секунд.

Самохідна артилерійська установка DITA на експозиції виставки MSPO-2021, вересень 2021 року, фото кореспондента Defense Express
Читайте також: РФ планує відбивати ледь не будь-який напад, включно з Китаєм, тактичним ядерним озброєнням