xcounter
#

Які далекобійні ракети у ЄС взагалі можуть виробляти, або для чого тоді ракетна коаліція на чолі із Францією

MdCN
MdCN
8750

Насправді Франція має навіть свій аналог Tomahawk у вигляді MdCN, але все впирається у кількість, тому можливі й "не лінійні" варіанти навіть з Exocet

Під час безпекової зустрічі європейських країн у Парижі президент Франції ініціював створення ракетної коаліції, яка дозволить Україні завдавати "глибоких ударів" по РФ.

Й попри те, що у заяві пролунали навіть слова про "ракети і авіабомб середньої і великої дальності" вочевидь все впирається виключно у можливості Євросоюзу постачати таке озброєння. Якщо відносно бомб, то йшлось вочевидь про AASM Hammer, то з ракетами дещо складніше.

Читайте також: РФ планує відбивати ледь не будь-який напад, включно з Китаєм, тактичним ядерним озброєнням
AASM Hammer
AASM Hammer

При цьому, враховуючи генеральну позицію Парижа, що озброєння має бути, як мінімум європейського виробництва, а бажано взагалі французьке, його перелік ще більше звужується. Тому одразу за дужки напевно можливо винести дійсно чудову NSM, яку вже давно розглядали на посилення ЗСУ, але вона норвезька, а Норвегія не є членом ЄС.

А головним розробником та виробником ракетного озброєння у Євросоюзі є конгломерат MDBA, який є активом Airbus, BAE Systems та Leonardo зі штаб-квартирою у передмісті Парижа. Продукція цього конгломерату вже добре відома в ЗСУ.

На перше місце цілком можливо поставити Storm Shadow/SCALP, які давно не потребують додаткових рекомендацій. Якщо розглядати ракети меншої дальності, то мова піде про високоточні протитанкові Brimstone, а якщо про зенітні ракети, то про ПЗРК Mistral, а також конвертовані у зенітні ASRAAM.

Але якщо розглядати саме далекобійні можливості - з цим є величезна лакуна. Й окрім Storm Shadow/SCALP можливо згадати лише про "недоторкані" Taurus, а також ASMPA. Щодо останньої, то попри те, що це високошвидкісна (до 3 Махів) ракета повітряного базування із дальністю польоту у 500 км, то її отримання ще менш вірогідно, ніж німецьких крилатих ракет.

ASMPA
ASMPA на центральному підфюзеляжному пілоні Rafale

Справа в тому, що ASMPA є ядерною ракетою повітряного базування й призначена для тактичних ядерних ударів боєголовками TN 81 потужністю до 300 кілотонн. Кількість таких ракет за наявною інформацією вимірюється у десятках.

Ще одним й дійсно далекобійним варіантом є далекобійна крилата ракета, яка одночасно відома під французькою назвою Missile de Croisière Naval - MdCN, або англійською Naval Cruise Missile - NCM. Це дійсно далекобійна крилата ракета, яка була створена на базі SCALP та має дальність у понад 1000 км. Фактично це французький аналог Tomahawk морського базування.

MdCN
MdCN

Й знову багато чого впирається у кількість таких ракет, бо за наявною інформацією їх всього було вироблено близько 200 одиниць. Також це доволі нова ракета, яка на озброєння французьких надводних кораблів потрапила у 2017 році, а підводних човнів у 2022 році.

На цьому "лінійні" варіанти завершуються й можливо одразу перейти до нестандартних. Наприклад, загадати про протикорабельні Exocet. Це доволі стара французька ракета, розроблена у середині 70-х років, знаходиться на озброєнні багатьох країн, а також активно модернізувалась.

Остання версія Exocet MM40 Block 3 має задекларовану можливість ураження наземних стаціонарних цілей за координатами. Дальність її застосування визначено у класі 200 км, а маршрут польоту може бути прокладений й над суходолом. Враховуючи те, що це ракета морського базування, поставити її на мобільну наземну пускову, насправді не є проблемою.

Exocet MM40 Block 3
Exocet MM40 Block 3

Більшою проблемою є те, що постачання Exocet MM40 Block 3 до ВМС Франції розпочались лише у грудні 2022 року з планом поставити до 2023 року лише 55 таких ракет. Водночас для минулих версій Exocet можливість ураження наземних цілей не задекларована.

Серед аналогічних Exocet MM40 Block 3 протикорабельних ракет з можливістю атаки наземних цілей у MDBA в активі є Teseo Mk2/A - глибока модернізація італійської ракети Otomat з 70-х років. При цьому вона має більшу дальність - 350 км. Але ця ракета знаходиться на озброєнні лише ВМС Італії.

Teseo Mk2/A
Teseo Mk2/A

Схожа ситуація з ще однією італійською протикорабельною ракетою Marte ER, яка є дуже глибокою модернізацією лінійки Sea Killer - Marte. В останній версії вона має дальність понад 100 км й також задекларовану можливість ураження наземних цілей. Але її виробництво стартувало лише у 2022 році на виконання контракту для Катару.

Таким чином у Євросоюзу та зокрема у Франції є можливості передачі до України дійсно далекобійних ракет, але здебільшого все впирається у відсутність значних їх запасів, що скоріше вказує на те, що мова піде про їх виробництво для України й час, який необхідний для цього.

Або нарешті у ЄС зрозуміють, що ця зброя необхідно прямо зараз й підуть на передачу озброєння, брак якого для обороноздатності європейських країн цілком очевидний.

Читайте також: Рашисти заявляють, що зробили уже три нові Ту-160М, один з яких ще не літав