xcounter
#

Постачання високоточних далекобійних бомб AASM Hammer від Франції підтверджено та названо кількість

 AASM Hammer
AASM Hammer
8366

AASM Hammer​ вже адаптовані під радянські машини та почнуть надходити до Повітряних сил ЗСУ цього місяця

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню підтвердив, що Україні будуть передаватись високоточні далекобійні бомби AASM Hammer. Саме про них, як й припускав Defense Express, повідомив президент країни Емманюель Макрон.

За словами французького міністра, постачання AASM Hammer розпочнеться вже у січні партіями по 50 одиниць й триватиме рік. Про це він повідомив у інтерв'ю Le Parisien. Таким чином за 2024 рік Україна має отримати 600 AASM Hammer. Він також зазначив, що ці бомби вже успішно адаптовані під радянські літаки "МіГ" та "Су".

Читайте також: Іран та Пакистан обмінялись ударами по прикордонних районах

Скоріш за все мова йде про МіГ-29, який вже є носієм JDAM-ER, а також фронтовий бомбардувальник Су-24 та/або винищувач Су-27. Варто також зазначити, що AASM Hammer також адаптована для використання з F-16.

З боку Defense Express зазначимо, що такий оголошений темп постачання партіями щомісяця означає те, що мова йде про виробництво нових комплектів AASM Hammer, вони можуть бути направлені до України або замінити ті, які вже були виготовлені раніше. Але ключовим вочевидь є саме робота виробничої лінії Safran.

Водночас кількість у 600 таких далекобійних високоточних бомб є доволі значною. Зокрема у Франції загальна кількість AASM Hammer, на основі відомих рамкових контрактів, може складати близько 3,5 тисяч. При цьому перше замовлення на них було зроблено ще у 2000-х роках.

Сам тип AASM Hammer названий не був. Справа в тому, що існують серійні комплекти на 250-кг та 1000-кг бомби. Сам комплект, який встановлюється на звичайні бомби складається з двох частин. Носової із системами наведення: інерціальна та супутникова, а також опціонально тепловізійна чи лазерна.

Та хвостової з рульовими поверхнями та твердопаливним двигуном. Останній дозволяє збільшити дальність скидання бомби до, відповідно заяви Safran, понад 70 км, яка досягається шляхом висотного скидання. При цьому відомо, що компанія веде розробку версій з значно збільшеною дальністю - до 150-200 км.

AASM Hammer

Нагадаємо, що Себастьян Лекорню також повідомив про збільшення кількості колісних САУ Caesar у Збройних Силах України. У 2024 році плануються виготовити 78 цих артилерійських систем. Враховуючи те, що загалом до України було, за його словами, передано 49 САУ Caesar (30 від Франції, 19 від Бельгії), це об'єктивно значна кількість. Окрім того, Франція активно масштабує виробництво боєприпасів й планує найближчим часом досягти показника 3000 155-мм боєприпасів на місяць.

Читайте також: Північна Корея випробувала гіперзвукову ракету, але звідки взяла технології