xcounter
#

Які бомби, ще й сотні, окрім додаткових крилатих ракет Storm Shadow дає Франція Україні

AASM Hammer під крилом Rafale
AASM Hammer під крилом Rafale
15533

З високою долею ймовірності мова йде про високоточні гібриди бомби та ракет AASM Hammer, які існують у "калібрі" 1000 кг

Україна отримає від Франції нову партію ракет Storm Shadow/SCALP, а також неназвані бомби, які "привезе" до Києва президент країни Емманюель Макрон вже у лютому. Виділення цього пакета допомоги буде присвячено підписанню безпекової угоди аналогічній домовленості з Великою Британією.

Про це Емманюель Макрон повідомив на прес-конференції, зазначивши, що буде передано додаткові 40 ракет Storm Shadow/SCALP, а також "декілька сотень бомб". Сам тип бомб не названий, але можливо зробити доволі вірогідне припущення.

Читайте також: Рашисти скаржаться на український "Пластун", який відіграє значну роль у виявленні ворога

Справа в тому, що навряд передача б звичайних бомб була б оголошена. Зрештою взагалі використання звичайних бомб у теперішніх реаліях фронту можливо. Але у Франції є вкрай цікава серійна розробка, передача якої Україні має сенс та цілком варта оголошенню президентом країни.

Мова йде про високоточні гібриди бомб та ракет AASM Hammer від Safran. Фактично це все ж таки бомба, при цьому звичайна, але зі спеціальним комплектом, який значно збільшує дальність використання та точність.

AASM Hammer від Safran
AASM Hammer від Safran

Основою бомби є 250-кг Mk 82 або 1000 кг BLU 109 чи Mk 8. Також цей комплект можливо встановити на 250-кг бетонобійні бомби. Сам комплект складається з двох частин, хвостової Range Extension Kit (REK), що може оснащуватись твердопаливним реактивним двигуном, а також носова у трьох варіантах наведення: лише супутниковою, або з додавання тепловізійної чи напівактивної лазерної системи самонаведення. З додаткових особливостей - функція повітряного підриву.

AASM Hammer від Safran

Дальність використання AASM Hammer декларується як понад 70 км, що має вирішальне значення та дозволяє скидати її на відносно безпечній віддаленості від цілі. Але звісно це залежить від висоти польоту. У офіційній презентації для використання цієї високоточної бомби з низького профілю польоту показана наступна інфографіка:

AASM Hammer дальність

Сказати за нею абсолютно точно, яка дальність вAASM Hammer при скиданні з малої висоти неможливо, але вона позначена на межі дії ЗРК середньої дії. Скільки саме мається на увазі Safran невідомо, але це умовний діапазон від 20 до 100 км.

Зрештою виникає питання інтеграції цієї бомби до літаків. Наразі носіями AASM Hammer є Rafale, скидання бомб також здійснювалось з F-16, Mirage 2000 та Mirage F1 на які додатково встановили систему Hasas (Hammer Stand Alone System). Також Індія, яка закупила ці бомби у 2020 році інтегрує їх на Tejas. AASM Hammer використовувались в Афганістані та Лівії, як зазначено, з 99% ефективністю.

Читайте також: РФ хоче створити нові морські інженерні полки, які штурмуватимуть укріплення на суші