xcounter
#

Велика Британія виділяє 3,2 млрд доларів на два роки на озброєння України: будуть БПЛА, далекобійні ракети, ППО та снаряди

Крилаті ракети Storm Shadow на Tornado
Крилаті ракети Storm Shadow на Tornado
7183

Лондон збільшує підтримку України озброєнням, анонсувавши безпрецедентну кількість різноманітних БПЛА, а також далекобійне озброєння й засоби протиповітряної оборони

Прем'єр-міністр Ріші Сунак сьогодні, 12 січня, перебуває з візитом у Києві під час якого буде підписана угода щодо співробітництва у сфері безпеки, яке є продовження домовленості країн G7 щодо надання двосторонніх гарантій, яке було підписано під час саміту НАТО у Вільнюсі.

Також, як йдеться в офіційному повідомленні британського кабінету міністрів, Велика Британія планує збільшити військову допомогу України й на 2024 та 2025 роки, вона складатиме 2,5 млрд фунтів, що на 200 млн більше за період 2022-2023 років. Враховуючи поточний курс, то це 3,2 млрд доларів.

Читайте також: Ізраїль має Spyder "все в одному", який збив свою найменшу ціль (відео)

"Фінансування допоможе використати найкращі британські військові знання та оборонне виробництво, щоб забезпечити перемогу України на полі бою, у тому числі у таких важливих галузях, як ракети великої дальності, протиповітряна оборона, артилерійські боєприпаси та морська безпека", - йдеться у повідомленні.

При цьому зазначено, що 200 млн фунтів (255 млн доларів) піде на термінову закупівлю та виробництво тисяч дронів для України, включно з розвідувальними, ударними та морськими.

"Це буде найбільше постачання дронів в Україну з будь-якої країни. Очікується, що більша частина дронів вироблятиметься у Великій Британії, а Міністерство оборони працюватиме з міжнародними партнерами, щоб значно збільшити кількість дронів, що поставляються для оборони України", - підкреслюють на Даунінґ-стріт.

БПЛА Brimstone
Коли мова йде про БПЛА існують доволі цікаві поєднання із високоточними Brimstone

Водночас безпосередньо сьогодні має бути оголошена допомога у розмірі 340 млн фунтів (433 млн доларів), які будуть безпосередньо направлені на допомогу рятувальним службам та укріплення енергетичної інфраструктури. Також Велика Британія профінансує онлайн-уроки англійської мови для українців у всіх вікових категоріях, що тісно пов'язано з законодавчім закріпленням статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Повертаючись до озброєння, то для розуміння цифр допомоги на озброєння від Великої Британії, то 3,2 млрд доларів на рік це більш ніж значна сума. Якщо порівнювати з витратами України на поточний 2024, то на озброєння, військову техніку та боєприпаси для ЗСУ в цілому у держбюджеті закладено 255 млрд грн, тобто близько 6,73 млрд доларів.

Щодо конкретної номенклатури, то наразі доволі важко давати прогнози, яке саме конкретне озброєння буде передано, але з огляду на заяву, мова йде здебільшого про виробництво нових зразків. Виходячи з цього, окрім доволі значної кількості БПЛА різного призначення, можливо припустити, що Велика Британія продовжить постачання ракет Storm Shadow, ЗРК з ракетами AIM-132 ASRAAM, 105- та 155-мм артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Армія РФ отримує снаряди прямо з конвеєра Ірану, як й власні та доволі старі з КНДР (фото)