xcounter
#

Повітряні Сили вперше офіційно показали роботу британського ЗРК під AIM-132 ASRAAM (відео)

19394
Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, зображення з відкритих джерел
Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Хоча це відео лаконічне, але воно дозволяє підтвердити деякі припущення про цю систему ППО

Повітряні Сили України прозвітували, що у ніч на 12 жовтня рашисти випустили по території України 33 дрони-камікадзе типу Shahed-131/136. Відбиття атаки відбувалось одразу в 6 областях нашої країни, складовим сил протиповітряної оборони вдалось збити 28 літаків-снарядів, але п’ять із них все ж долетіли до своїх цілей та уразили припортову інфраструктури на Півдні Одещини.

Також згодом Повітряні Сили опублікували офіційне відео, яке відображає один із епізодів збиття "Шахедів" цієї ночі. І це відео важливе тим, що стало першим офіційним підтвердженням наявності в розпорядженні Сил оборони України імпровізованого британського ЗРК під ракету "повітря-повітря" AIM-132 ASRAAM, і заодно показує бойову роботу цього комплексу.

Читайте також: Якщо уже був проект по ЗРК "Оса" під IRIS-T, то під AIM-9M теж може бути цілком

Вперше про наявність в розпорядженні британського комплексу під "повітря-повітря" AIM-132 ASRAAM на ерзац-пускових стало відомо лише у серпні 2023 року, але першоджерелом тоді була взагалі публікація британського видання The Times із посиланням на слова неназваного офіцера українського війська.

У тій же публікації було і зображення цього імпровізованого ЗРК від Великої Британії, яке дозволяло бодай відносно оцінити характеристики цього комплексу. Як можна було чітко побачити, в якості направляючих під AIM-132 AMRAAM використовуються пілони від винищувача Eurofighter, пуск ракет виконується вертикально.

AIM-132 ASRAAM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Сама AIM-132 має високу енергетику при старті, і водночас доволі помірні габарити: стартова маса – усього 88 кг, довжина фюзеляжу – 2,9 метрів. При старті з літака дальність пуску AIM-132 може сягати до 25 кілометрів, тому цілком ймовірно, що при старті з наземної пускової дальність стрільби може складати до 10 кілометрів.

На поки що єдиному чіткому доступному зображенні британського ЗРК під AIM-132 видно щось на кшалт міні-РЛС для виявлення повітряних цілей. Але, як можемо зрозуміти із наведеного вище відео від Повітряних Сил, пуск ракет може виконуватись і без вмикання РЛС, із розрахунку, що інфрачервона ГСН наведеться на тепловий слід цілі.

У всякому випадку, саме на це вказує та послідовність, що спочатку один із бійців говорить «ми його бачимо!», тобто «Шахед», наступним кроком лунає команда на пуск ракет, і уже третім кроком – відбувається сам старт AIM-132 ASRAAM.

Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, стоп-кадр з відео Повітряних Сил України, 12 жовтня 2023 року
Читайте також: У ВМС ЗСУ розповіли, що з кораблем рашистів, який нібито підірвався на власній міні