xcounter
#

Якщо уже був проект по ЗРК "Оса" під IRIS-T, то під AIM-9M теж може бути цілком

8567
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Яка має бути конфігурація систем ППО для України під західні ракети, поки що є таємницею, але припущення будувати уже можна

Коли під час чергового засідання у форматі "Рамштайн" 11 жовтня 2023 року міністр оборони США Ллойд Остін оголошував про черговий пакет допомоги Україні на 200 мільйонів доларів, то там вказувались зокрема ракети "повітря-повітря" типу AIM-9M. Але, як виявилось, не для інтеграції на на наші літаки, а для нової системи ППО, яку США планують "в найближчий час передати Україні".

Така заява від очільника Пентагону в чомусь прямо корелює із словами про раніше анонсоване виробництво в Україні нерозкритого засобу ППО разом із США, в найближчі кілька місяців. Тим більш, за одним з реалістичних сценаріїв, як писав Defense Express, там може бути саме про інтеграцію західних ракет з інфрачервоною ГСН на власні пускові направляючі.

Читайте також: У ВМС ЗСУ розповіли, що з кораблем рашистів, який нібито підірвався на власній міні
ЗРК "Стріла-10", осінь 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

Як в підсумку може виглядати і яку мати конфігурацію ЗРК для України під американські AIM-9M, поки твердих даних нема. Але уже можна будувати хоча б припущення про це, опираючись на деякі "фонові дані" у відкритому доступі.

Припущення перше, яке виглядає і найбільш реалістичним – що американські AIM-9M будуть інтегровані під радянські ЗРК малої дальності "Оса-АКМ" та/або "Стріла-10". В цій історії як "маркерний" можемо взяти приклад польського проекту по адаптації комплексу "Оса-АКМ" під німецькі ракети IRIS-T малої дальності з інфрачевоною ГСН.

Якби цей проект був доведений до етапу "реалізації в металі", то інтеграція IRIS-T на "Оса-АКМ" могла б окрім всього іншого збільшити ефективність цього ЗРК за параметром кількості повітряних цілей, які бмогли одночасно обстрілюватись. Але нюанс в тому, що окрім виставкового макету та концепції цей проект не просунувся далі.

Адаптація "Оса-АКМ" під IRIS-T, зображення архівне, джерело - Defence24

Тому, очевидно, на відміну від історії з можливою адаптацією ракет AIM-7 під ЗРК радянського зразка типів "Бук" та "Куб", варіант або варіанти з адаптацією під AIM-9 в нашому випадку треба створювати по суті заново. І схоже, що саме через цю обставину навіть адаптовані зразки радянських ЗРК для ЗСУ під AIM-9 цілком справедливо можна буде назвати "новим засобом ППО".

Водночас цікаво, що автори The Drive у цій історії припускають, що під AIM-9M як платформа для запуску можуть бути використані не тільки радянські "Оса" чи "Стріла-10", а що в хід також може піти варіант зі створенням імпровізованого ЗРК.

Як це було у випадку із британським комплексом під ракету AIM-132, який досі не отримав жодного офіційного позначення, хоча про його поставку Україні стало відомо ще влітку 2023 року.

AIM-132 ASRAAM на SupaCat
Читайте також: Озброєння та боєприпасів витрачається більше, ніж можна виготовити — Буданов