xcounter
#

Оголошено нові масштабні поставки САУ Caesar в ЗСУ, але які зараз можуть бути темпи виробництва

3823
Під час навчання, фото — Forsvaret
Під час навчання, фото — Forsvaret

Стало відомо про постачання доволі значної кількості французьких САУ Україні

Франція збільшить кількість самохідних артилерійських установок Caesar у Збройних Силах України — про це міністр збройних сил країни Себастьян Лекорню оголосив у своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter), посилаючись на власне інтерв’ю виданню Le Parisien.

Він нагадує — що сьогодні наше військо вже має на озброєнні 49 САУ Caesar, з яких 30 одиниць були поставлені безпосередньо Францією, і ще 19 машин, які ще у 2017 році замовила для себе Данія, але згодом у рамках оборонної допомоги вирішила передати їх Україні.

Читайте також: Як CAESAR показав себе в польових умовах, і чи братимуть ЗСУ ще такі САУ

Разом з тим, тепер стало відомо, що Франція продовжить постачати ЗСУ ці артилерійські системи і йдеться про доволі значну кількість. "Ми запускаємо ініціативу щодо виробництва 78 [одиниць САУ Caesar] у 2024 році", — відзначив Лекорню, додавши, що Франція також ініціює фінансування для навчання.

І також він відзначає ось такий момент — що Україна "щойно придбала 6 Caesar, щоб розпочати ініціативу". Нагадаємо, що ще в листопаді минулого року в Міноборони України розповідало, що отримало кошти на проплату за додаткові САУ Caesar, хоча цілком ймовірно, що може йтися і про інші неанонсовані закупівлі.

САУ Caesar
САУ Caesar у ЗСУ

Лекорню нагадує, що виробнику САУ Caesar, компанії Nexter KNDS вдалося мобілізувати співробітників, накопичити запаси (ймовірно, комплектуючих) і вдвічі скоротити час, необхідний на виробництво однієї артилерійської установки — з 30 до 15 місяців.

Крім того, восени минулого року Лекорню відзвітував, що їм вдалося втричі збільшити темпи виробництва своїх САУ — з двох машин на початку 2022 року до шести. Крім того, вже на початку цього року ця цифра має зрости ще на дві САУ — до восьми одиниць на місяць.

САУ Caesar
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems

Таким чином, за рік Nexter KNDS ймовірно вже може виготовити 96 одиниць САУ Caesar, що в цілому дозволяє у доволі стислі терміни виконати замовлення для України. З урахуванням, звичайно, постачань іншим клієнтам, а також безпосередньо у французьке військо, яке зараз отримує машини на заміну тих, що були поставлені Україні.

У своєму дописі Лекорню також згадує й постачання Україні боєприпасів, щоправда, тут поки що йдеться про доволі скромні цифри — до квітня 2023 року постачалося 1000 артилерійських снарядів калібру 155-мм на місяць, згодом кількість збільшилася вдвічі, до 2000 одиниць, а з кінця цього місяця зросте ще в півтора раза — до 3000 одиниць.

Крім того, були значно скорочені терміни виробництва ракет до ЗРК Mistral, а також радарів GM200 (з 18 до 6 місяців). Також втричі збільшено виробництво літаків Rafale, з одного до трьох, про що вже повідомлялося раніше.

Читайте також: У Франції створили "клуб САУ Caesar": яка в нього буде місія