xcounter
#

Як CAESAR показав себе в польових умовах, і чи братимуть ЗСУ ще такі САУ

15675
САУ CAESAR в строю ЗСУ, фото - АрміяInform
САУ CAESAR в строю ЗСУ, фото - АрміяInform

Як наші військові відгукуються про ці французькі артсистеми, і на що варто звернути увагу

За весь час повномасштабного вторгнення Україна отримала загалом 49 самохідних артустановок CAESAR, із яких лише 18 були передані в 2022 році. Крім того, в цій цифрі варто врахувати і те, що сюди входять і 19 "Цезарів", які передала Данія, в рамках своєї військової допомоги.

На 2024 Міноборони України має намір придбати додаткові колісні САУ CAESAR, хоча ці артсистеми отримали неоднозначну репутацію серед наших військових. Про це стверджується в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: Що за NH90, які Україна хотіла купити в Австралії, і наскільки це хороший вертоліт
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут автори Opex360 посилаються зокрема на інтерв’ю одного із наших офіцерів, яке вийшло у французькому виданні Le Monde на початку грудня цього року. Там йшлось зокрема про те, що CAESAR стріляє дуже точно і з дуже високим темпом, однак погано адаптована для використання в польових умовах та стрільби з відкритих позицій.

Мовляв, на "Цезарі" стоїть настільки складна електроніка, що обслуговувати цю САУ треба ледь чи не в хірургічних рукавичках, бо будь-яке потрапляння грязюки може зробити цю артустановку небоєздатною.

Крім того, французьке видання навело і такий пасаж від нашого військового – мовляв, якщо обирати артсистему для стрільби з відкритої позиції, то краще уже M777, бо мовляв її простіше згорнути в умовах постійної загрози від рашистських дронів-камікадзе, зокрема тих же "Ланцетів".

САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, як продовжують виклади автори Opex360, в Міноборони України вважають САУ CAESAR гарною артсистемою. Тому, наприклад, заявляють не тільки намір провести випробування з адаптацією штучного інтелекту на цю САУ, що має на 30% зменшити витрату при стрільбі по ворогу на фронті.

Але й також – взагалі-то придбати додаткові "Цезарі" для українського війська в 2024 році.

САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Міноборони на озброєння та до експлуатації прийняло вже понад 400 зразків озброєння та військової техніки