xcounter
#

Міноборони на озброєння та до експлуатації прийняло вже понад 400 зразків озброєння та військової техніки

11520
UAR-15 у 2023 році була прийнята на озброєння ЗСУ
UAR-15 у 2023 році була прийнята на озброєння ЗСУ

З 400 зразків озброєння та військової техніки, які посилили ЗСУ, понад 250 - українські розробки

У Міністерстві оборони України повідомили про принятия на озброєння та допуску до експлуатації у Збройних Силах України більш ніж 400 зразків озброєння та військової техніки, що вдалось здійснити завдяки кардинальному скороченню строків випробувань.

Й з цих понад 400 зразків понад 250 - це саме українські розробки, а їх прийняття на озброєння та допуск до експлуатації нерозривно пов'язаний з можливістю їхньої закупівлі на потребу ЗСУ. І якщо у 2022 році такий зразків було лише 34, то у 2023 році, після пришвидшення строків випробувань, вже понад 200.

Читайте також: Що за NH90, які Україна хотіла купити в Австралії, і наскільки це хороший вертоліт

Про це повідомив у інтерв'ю АрміяІnform заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк. Який також зазначив, що серед українських зразків найбільшими категоріями були: БЛПА - 29%, бронетехніка - 7%, РЕБ - 6%, наземні роботизовані системи - 3%.

бпла

І такі прискорені процеси прийняття на озброєння продовжуються і за останні чотири тижні було допущено до експлуатації понад 40 українських розробок, й ще понад 10 зразків наразі проходять реєстрацію. Серед них й FPV-дрони, боєприпаси до дронів, БПЛА з елементами штучного інтелекту, зразки "окпоного РЕБ".

Щодо останнього, то такі засоби протидії БПЛА вже пройшли кодифікацію у вигляді штатно-табельних предметів. А це означає відкриття можливості їх організованого повноцінного постачання до підрозділів.

Також українські виробники доволі швидко почали реагувати на величезну потребу у протимінних засобах й до експлуатації було допущено модернізований танковий трал КМТ-7, який витримує більшу кількість підривів й виробляється в Україні з вітчизняних комплектуючих. Також завершив випробування та чекає на кодифікацію український напівнавісний мінний трал до бойових броньованих машин на автомобільному шасі.

танковий трал
Оновлений танковий трал, (фото: АрміяІnform)

На початку 2023 року вже не до експлуатації, а на озброєння була прийнята українська штурмова гвинтівка UAR-15 під натівський калібр 5,56×45, а у листопаді й її версії з різною довжиною ствола та модифікації - UAR-15S, UAR-15S1, UAR-15SM.

Також розкрито механізм потрапляння на озброєння західної техніки, переважна більшість якої кодифікована у НАТО. А це вже дозволяє її майже одразу приймати на озброєння, а не створювати штучні бюрократичні процеси з випробуваннями того, що й так вже багаторазово проходило випробування у інших країнах.

Читайте також: У ЗСУ є можливість навчати 10 бригад одночасно, але скільки партнери мають передати на них озброєння