xcounter
#

У ЗСУ є можливість навчати 10 бригад одночасно, але скільки партнери мають передати на них озброєння

10515
У ЗСУ є можливість навчати 10 бригад одночасно, але скільки партнери мають передати на них озброєння

Коли мова йде про створення нових бригад, то необхідно також розуміти кількість озброєння та військової техніки для них, а це вже напряму залежить здебільшого від постачання допомоги

Під час своєї прес-конференції Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що питання підготовки нових бійців вже фактично поставлено на потік й на полігонах є можливість проводити вишкіл до 10 бригад повного складу.

"Ми використовуємо як наші можливості, так й можливості, які надаються нашими партнерами. Вони приділяють цьому велику увагу. Тобто наші можливості у цьому необмежені. На сьогодні ми можемо вести підготовку на полігонах до 10 бригад повного складу. І такий спосіб ми звісно використовуємо", - заявив Валерій Залужний.

Читайте також: Рашисти чомусь вирішили, що їх Т-14 "Армата" краще за Merkava, хоча в реальному бою не була

Водночас питання підготовки бійців це не лише пропускна спроможність центрів підготовки, це й відповідний комплект озброєння, який необхідний для створення повноцінних бригад. І у цій сфері все доволі сильно залежить від партнерів, які мають забезпечити відповідне постачання озброєння.

Звісно мова не йде про те, що всі мобілізовані будуть направлені для формування нових бригад. Бо загальна оголошена мета переформатування підходу до мобілізації в Україні - створити можливість заміни тих військових, які вже воюють, й декого, хто у строю далеко не з 24 грудня 2022 року. Але, якщо оголошені плани на 400-500 тисяч осіб на наступний рік будуть втілені, то такої кількості вистачить для формування не 10 умовних окремих механізованих бригад, а десь на 100, бо за умовним штатним розписом зразка 2021 року оМБр - це 5000 особового складу.

Тому скоріш за все ЗСУ все ж таки зможуть сформувати нові бригади, як це й було здійснено у 2023 році. Але це означає потребу у повному комплекті всієї техніки та озброєння. І якщо брати той самий штатний розпис зразка 2021 року, то на одну окрему механізовану бригаду необхідно 31 танк, 109 БМП, 56 одиниць іншої бронетехніки (МТ-ЛБ, БТР), 36 одиниць великокаліберної артилерії (САУ та причіпної), 18 комплексів ППО ближньої дії, 18 протитанкових засобів, інженерні, розвідувальні, санітарні, ремонтні машини, ПЗРК, міномети, БПЛА тощо, як й понад 960 одиниць автотранспорту.

Звісно це старий кількісний склад, бо наразі ЗСУ посилюються технікою західного зразка, й навряд можливо знайти виключно чіткі відповідники, наприклад, 122-мм САУ 2С1 чи протитанкової гармати "Рапіра", або ЗРГК 2С6 "Тунгуска". Але й старі кількісні показники цілком можливо застосовувати.

Водночас, повертаючись до виключно умовних 10 бригад, якщо вони дійсно будуть новими, то можливо просто помножити наведені вище цифри на 10 й отримати 1000 БМП, 310 танків та 360 одиниць великокаліберної артилерії й далі по списку. Й вони, на жаль, у порівнянні із переданою з початку повномасштабного вторгнення кількістю озброєння, корелюються доволі мало.

Тому, коли мова йде про необхідність змін у процесі мобілізації, то мова йде про можливість створення ротаційних можливостей для підрозділів. І лише частково про можливість створення нових повноцінних механізованих бригад з повним штатним комплектом озброєння, посилення яким залежить від надання допомоги партнерами.

Читайте також: Скільки коштує для РФ втрата ВДК "Новочеркасск" і чому мова йде далеко не про 85 млн доларів