xcounter
#

Що за NH90, які Україна хотіла купити в Австралії, і наскільки це хороший вертоліт

13611
 NH90 ВПС Іспанії, фото ілюстративне, джерело - AirTeamImages
NH90 ВПС Іспанії, фото ілюстративне, джерело - AirTeamImages

Що це за машини, і яке місце вони б могли зайняти в строю української авіації

В одній із своїх публікацій наша агенція розповідала, що Україна хотіла купити вертольоти NH90, але Австралія їх вирішила просто порізати. В цій історії цікавим було не тільки те, що наша країна хотіла купити в Австралії певну авіатехніку, однак отримала відмову, але й те, що наших військових зацікавив NH90, котрий до цього моменту взагалі не згадувався в контексті необхідності для нашого війська.

Тому на такому тлі було б цілком логічно розповісти про те, що це взагалі за гелікоптер, які він має характеристики і репутацію, та яке місце він міг би зайняти в строю нашої авіації.

Читайте також: У ЗСУ є можливість навчати 10 бригад одночасно, але скільки партнери мають передати на них озброєння
NH90, ілюстративне фото від NH Industries

Почнімо з того, що NH90 – це в принципі відносно нова машина, перший політ відбувся в 1995 році, а серійне виробництво та експлуатація стартували лише в 2006 році. Наразі відомо, що загалом замовниками NH90 стали 14 країни, які законтрактували до 500 машин цього типу.

Вертоліт NH90 випускається в двох варіантах – транспортно-десантний під індексом TTH, та морський патрульний під індексом NFH. Виробляє такі гелікоптери концерн NH Industries, засновниками якого виступили Італія, Німеччина, Франція та Нідерланди.

Базові характеристики NH90:

  • довжина корпусу – 19,65 метрів;
  • максимальна злітна маса – 10,6 тон;
  • екіпаж + десант – 2 особи + до 20 осіб (в патрульному варіанті екіпаж – 3 особи);
  • навантаження – до 2,5 тон в транспортно-десантній версії, та до 700 кг бойового навантаження в патрульній;
  • крейсерська та максимальна швидкість польоту – 244 км/год та 291 км/год;
  • практична дальність польоту – 907 км.
NH90 бундесверу, ілюстративне фото від Airbus

Якщо деталізувати за довідником The Military Balance 2023, то побачимо, що Бельгія має чотири NH90 (у версії TTH), Франція – 52 NH90 (у версії TTH) і 27 у морській NFH; Німеччина – аж 82 у транспортно-десантній версії та 13 у морській патрульній; Італія – 56 у транспортно-десантній та 41 у морській патрульній; Нідерланди – 19 у морській патрульній версії; Іспанія - 14 у транспортній версії; Норвегія – 13 наявних NH90 у версії NFH списані на зберігання, та Швеція – 18 NH90 у версії TTH.

При цьому цікаво, що останні два експлуатанти – Швеція та Норвегія (ну і також згадана вище Австралія) – заявили намір відмовитись від NH90, а остання навіть вимагала 0,5 мільярдів євро штрафу від NH Industries за невиконання умов поставки гелікоптерів. Що в свою чергу створило для NH90 певну репутацію "проблемного" вертольота.

Норвезький NH90, фото - Sjøforsvaret

Але водночас, більш масові експлуатанти NH90 претензій по ньому не заявляли. З чого можна зробити висновок, що якщо по цьому вертольоту і бувають технічні проблеми, то вони цілком вирішувані.

Відповідно, якщо NH90 розглядається нашими військовими бодай як часткова заміна чи доповнення наявним транспортним Мі-8/17, то це міг би бути непоганий варіант. Бо тут йдеться про машину, випуск якої стартував менш ніж 20 років тому, і база для обслуговування в Європі наявна.

Читайте також: Рашисти чомусь вирішили, що їх Т-14 "Армата" краще за Merkava, хоча в реальному бою не була