xcounter
#

Україна хотіла купити вертольоти NH90, але Австралія їх вирішила просто порізати

39300
MRH90 Taipan, фото ілюстративне
MRH90 Taipan, фото ілюстративне

Навіть якщо ці машини мають славу "проблемних", їх можна перетворити на ефективний засіб для війни

Технічні спеціалісти збройних сил Австралії ведуть приховану утилізацію 45 гелікоптерів NH90, що отримали місцеве позначення MRH90 Taipan. Позбавитись від цих машин як "проблемних" австралійські військові вирішили ще в 2022 році, посилаючись на складнощі з технічним обслуговуванням та безпекою польотів.

Парадоксальності цій історії додають два моменти: австралійці утилізовують гелікоптери, які були прийняті на озброєння лише в 2000-х роках і коштують мінімум 20 мільйонів доларів кожен на вторинному ринку, і котрі взагалі-то хотіла викупити Україна, подавши при цьому відповідний запит. Про це йдеться в публікації австралійського порталу APDR.

Читайте також: Казахстан вже в 2024 році може почати виробництво турецьких БПЛА, навіть раніше за Україну

Автори цього видання деталізують, що остаточно списати "під ніж" ці гелікоптери та буквально порізати австралійські військові вирішили наприкінці вересня 2023 року, після інциденту на навчаннях Sky Sabre 2023, під час якого загинули чотири військовослужбовці. Хоча неофіційні результати розслідування показали, що причина аварії полягала не в технічному стані чи інших характеристиках вертольота.

Більш того – під час одного із інцидентів у березні 2023 року, причиною якого стала помилка пілота, австралійський NH90, він же Taipan, зміг вдало приводнитись саме завдяки особливостям своєї конструкції, і жоден з членів екіпажу та десанту на борту не постраждав. Що заодно якраз підкреслювало високі експлуатаційні характеристики, закладені в сам NH90.

MRH90 Taipan, фото ілюстративне

Окремий парадокс полягає ще в тому, що Taipan має настільки міцну конструкцію з вуглецевого волокна, що австралійські спеціалісти буквально не можуть її розрізати. Тому ці гелікоптери по суті розбирають, а зняті елементи конструкції просто закопують в землю.

На заміну NH90 в строю збройних сил Австралії мають прийти UH-60M Black Hawk. Дозвіл на продаж 40 таких машин за майже 2 мільярди доларів Держдеп США дав у серпні 2022 року. Але неофіційно австралійські військові говорять про те, що мовляв за рівнем технологічності відносно NH90 американський Black Hawk є скоріше "літаючим трактором".

Так виходить, що австралійські військові в дуже нераціональний спосіб взялись утилізовувати гелікоптери, які б могли самі використовувати далі. Або ж справді продати Україні, тим більш, що тут мова про надійні та технологічні машини, котрі б цілком могли замінити ті самі Мі-8.

MRH90 Taipan, фото ілюстративне
Читайте також: У 47-й бригаді показали відео, як змусили ворога кинути його "новітній" танк