xcounter
#

У Франції створили "клуб САУ Caesar": яка в нього буде місія

4497
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems

У "клубі" серед усього будуть обговорювати питання введення в експлуатацію новітніх 155-мм артилерійських боєприпасів KATANA

Оборонна компанія NexterKNDS у своїх соцмережах оприлюднила цікаву новину про те, що спільно з французьким Головним управлінням озброєнь (DGA) та сухопутними військами Збройних сил Франції у вівторок, 14 листопада, започаткували "клуб самохідних артилерійських установок Caesar".

"Метою цього клубу є просування сімейства Caesar і сприяння зміцненню оперативної сумісності між військом [Франції] та іншими клієнтами, а також обмін питаннями експлуатації, зокрема технічного обслуговування цих систем", — кажуть у NexterKNDS.

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасна 155-мм САУ: приклади німецької PzH 2000, корейської K9 та французького Caesar

Такий "клуб" має допомогти розробнику отримувати більше корисної інформації, щоб удосконалювати сімейство самохідних артилерійських систем Caesar, стверджують у компанії.

Як відзначив гендиректор Nexter Group Ніколас Шамусі [Nicolas Chamussy], "нинішні та майбутні країни-користувачі підписали хартію під час першої сесії клубу Caesar" і що таким чином вони "конкретизували своє членство та свою відданість". Чи входить Україна до цього клубу як один з користувачів САУ Caesar (які наші військові експлуатують в реальних суворих бойових умовах) наразі невідомо.

Очільник Nexter Group серед усього відзначає, що одним з питань, яке буде обговорюватися у цьому клубі, є введення в експлуатацію високоточних 155-мм артилерійських боєприпасів KATANA.

Вперше цей боєприпас був представлений на виставці Eurosatory у 2018 році, перші тести проходили у грудні 2020 року у Швеції, також відомо про проведення успішних випробувань у 2021 році.

Цей боєприпас може використовуватися зі 155-мм артилерійських систем з довжиною ствола від 52 калібрів, дальність пострілу декларується на рівні до 60 км. Поєднує у собі інерційну систему, супутникову навігацію та напівактивну лазерну головку самонаведення. Може уражати рухомі цілі.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Франція втричі збільшила виробництво САУ Caesar — сьогодні компанія виробляє 6 машин на місяць, тоді як на початку 2022 року лише дві, а у 2024 році темпи мають зрости до 8 машин на місяць.

Читайте також: Бувай KMW та Nexter: навіщо виробники Leopard 2 та Caesar відмовляються від власних брендів та стають KNDS