xcounter
#

РФ планує відбивати ледь не будь-який напад, включно з Китаєм, тактичним ядерним озброєнням

ОТРК "Искандер" для РФ є одним з основних елементів тактичного ядерного озброєння
ОТРК "Искандер" для РФ є одним з основних елементів тактичного ядерного озброєння
2916

Як виявилось, пустити у хід ядерну зброю у Кремлі готові фактично на будь-який напад й під це видані відповідні доктрини

Коли говорять, що ядерна зброя для Кремля - це головна гарантія його існування, це дійсно необхідно сприймати буквально. Бо саме на нього покладено основний ухил у військовій доктрині й мова йде не лише про стратегічні сили ядерного стримування з міжконтинентальними балістичними ракетами, а про величезну ставку на тактичну ядерну зброю.

Й хоча Кремль ще у 2014 році змінив доктрину використання ядерного озброєння додавши можливість у випадку, коли "під загрозу поставлено саме існування держави", що вже дозволяє доволі вільного його трактувати, насправді цей поріг виявився значно нижчим ніж можливо уявити. Більше того, ухил зроблено на активне використання тактичного ядерного озброєння.

Читайте також: Рашисти заявляють, що зробили уже три нові Ту-160М, один з яких ще не літав

ОТРК Искандер
ОТРК "Искандер"
Саме тактичною ядерною зброєю у РФ збираються відбивати фактично будь-який напад на країну й першими завдати удари тактичним ядерним озброєнням. Про це пише Financial Times з посиланням на отримані з власних джерел військові методичні матеріали, а також сценарії навчань. Зокрема й проти Китаю, хоча далеко не обмежуючись саме ним.

Відносно ж можливої війни проти Китаю, який дійсно має територіальні претензії до РФ, то за сценарієм одних з навчань Східного військового округу, саме тактичною ядерною зброєю Москва збирається зупиняти китайський наступ. Зазначається, що у 2023 році у цьому військовому окрузі було проведено два навчання з використання ОТРК "Искандер" з цією метою.

З боку Defense Express зазначимо, що існування у РФ сценаріїв та навіть відпрацювання війни з Китаєм, як би не хотілось, не є ознакою того, що у Москві дійсно вважають, що Пекін нападе найближчим часом. Такі сценарії розглядались ще за часи СРСР й використання ядерного озброєння проти Китаю тоді було вписано у концепцію оборони.

А ось більш загальні критерії використання ядерного озброєння, які стали відомі завдяки витоку методичних матеріалів для офіцерів військово-морських сил РФ, цілком демонструють, що Кремль готовий пустити у хід ядерну зброю фактично при будь-якій війні з більшим противником. Зокрема при ситуації, коли втрати призведуть до нездатності зупинити напад.

Серед прикладів для ВМС РФ вказано: втрата 20% російських атомних підводних човнів з балістичними ракетами, 30% інших атомних субмарин, трьох та більше крейсерів, трьох та більше аеродромів, а також одночасний напад на основні та резервні берегові командні пункти. Зазначимо, що останнє - взагалі є логічною умовою початку будь-якого нападу.

кр калибр
Крилата ракета "Калибр" - також цілком можливий носій ядерного заряду

Також пояснюється й ефект, який РФ хоче досягти використанням тактичного ядерного озброєння - так звана "ескалація заради деескалації". Нібито використання ледь не з перших хвилин тактичних ядерних ударів змусить противника одразу відмовитись від будь-яких планів. Але при цьому чомусь взагалі ігнорується те, що використання тактичного ядерного озброєння може стати тригером використання вже стратегічного.

Читайте також: Стартувало будівництво заводу для ракет Tamir у США