xcounter
#

Данія надала черговий пакет допомоги Україні: снаряди та засоби ППО, а перші F-16 будуть вже літом

3695
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ (всі фото: Forsvaret)
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ (всі фото: Forsvaret)

Невелика Данія продовжує активну допомогу Україні озброєнням

Уряд Данії офіційного оголосив про виділення 15-го пакету фінансової допомоги Україні на озброєння розміром у 1,7 млрд данських крон (близько 228 млн доларів США).

Ці кошти є частиною спільних зусиль європейських країн, й підуть на закупівлю зброї та військової техніки для України. Зокрема Данія профінансувала контракт з міноборони Чехії на передачу Україні 15 тисяч 155-мм боєприпасів, які мають бути переданими протягом найближчих місяців.

Читайте також: Став відомий найголовніший компонент удару HIMARS по полігону рашистів

Окрім того, зазначено, що буде профінансована передача техніки та боєприпасів для протиповітряної оборони, засоби розмінування та БПЛА, але ці позиції не конкретизовані. Лише зазначено, що у пакет увійшли радари, комунікаційне обладнання та дрони від данських компаній.

зс данії

Нагадаємо, що Данія дуже активно надає допомогу Україні озброєння, зокрема у 2023 році віддала всю свою 155-мм артилерію Україні - всі 19 САУ Caesar. Окрім того, Данія профінансувала третину САУ Zuzana-2, які у кількості 16 одиниць були замовлені для ЗСУ.

А у переліку озброєння від цієї країни у цій царині зазначені "важкі мінометні системи", а також САУ M109, як пішли на запасні частини (країна мала на зберіганні 12 одиниць застарілих та вочевидь небоєздатних M109A3).

Окрім того, Данія фінансує спільно з іншими країнами передачу для України понад сотні танків Leopard 1, 14 танків Leopard 2, понад 25 Т-72ЕА, неоголошену кількість БМП CV90, а також понад півсотні БТРів М113.

Також Данія є учасником "Коаліції F-16" і є донором цих літаків. Й, як офіційно повідомив уряд країни, за планом перші винищувачі від цієї країни мають бути передані вже літом.

Читайте також: Малайзія має списані МиГ-29 та підсанкційні Су-30, шукає їм заміну