xcounter
#

Данія, Німеччина та Норвегія "скинулись" майже на дивізіон нових САУ для ЗСУ

4730
Словацька САУ Zuzana 2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Словацька САУ Zuzana 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Словацькому ОПК пощастило, в нього буде новий рекордний експортний контракт

Уряди Данії, Німеччини, Норвегії готові виділити 92 мільйони євро на те, щоб оборонно-промисловий комплекс Словаччини виготовив 16 самохідних артустановок Zuzana 2 для Збройних Сил України. Вартість цього контракту – 92 мільйони євро, поставка має відбутись в 2023 році. Відповідну угоду урядовці цих чотирьох країн уклали сьогодні, сповістив міністр оборони Ярослав Надь в своєму Twitter.

Словацька САУ Zuzana 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виконуватиме цей підряд словацьке оборонне підприємство Konštrukta Defense, яке власне й виступає розробником та виробником САУ Zuzana 2. Коли словацький ОПК виконає це замовлення в інтересах ЗСУ, то це буде новий експортний рекорд для Братислави. Попередній був аж в 2001 році, коли Греція придбала 12 самохідних артустановок Zuzana.

Читайте також: У кого Франція "позичить" 12 найкрутіших САУ CAESAR для ЗСУ та які "але" є у такій схемі

Як пам’ятаємо, дивізіон – це 18 машин, а Данія з Німеччиною та Норвегією «скинулись» на 16 машин, ще дві для повного комплекту не вистачає. Навряд чи тут справа в «жадібності» кожної з цієї країн. Скоріш за все, тут причина в обмеженості виробничих потужностей саме словацької Konštrukta Defense. Бо схоже, такий виклик для них буде першим за всю їх історію – виготовити менш ніж за рік одразу 16 САУ.

Словацька САУ Zuzana 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цій історії також варто дивитись не лише на суму замовлення – 92 мільйони євро, але й на те, хто дає гроші, і коли саме це відбувається. Наприклад, Данія "скидається" грошима на нові САУ для ЗСУ на тлі того, що їх схоже доведеться поступитись своєю чергою на французькі САУ CAESEAR, також – в інтересах ЗСУ. А Норвегія "скинулась" на словацькі Zuzana 2 після того, як передала Україні деяку кількість своїх САУ М109NG.

Цілком ймовірно, що зараз словацьке Konštrukta Defense – одне із останніх оборонних підприємств в Європі, що були не задіяні для виконання термінових підрядів в інтересах України. Бо попереднє замовлення на вісім Zuzana 2 для нашої армії, ймовірно, уже виконане повністю.

Доставка словацьких САУ Zuzana 2 для України, серпень 2022 року
Читайте також: Словаччина похвалилась новою колісною САУ, але першим покупцем будуть не ЗСУ