xcounter
#

У кого Франція "позичить" 12 найкрутіших САУ CAESAR для ЗСУ та які "але" є у такій схемі

15087
САУ CAESAR
САУ CAESAR

ЗСУ можуть отримати дійсно новітні САУ CAESAR

Нещодавно стало відомо, що ЗСУ можуть отримати більше французьких САУ CAESAR – про це повідомляв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за результатами зустрічі з французькою колегою Катрі Колонна. Водночас ніякої інформації щодо кількості чи інших деталей тоді не повідомлялося.

сау caesar міноборони україни
ЗСУ ведуть вогонь з САУ CAESAR. Фото: Міноборони України

Разом з тим, французьке видання Le Monde випустило матеріал, в якому стверджується – постачання цих САУ CAESAR в Україну, ймовірно, відбудеться не скоро, і стане "предметом тривалих перемовин".

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше

Так, річ у тім, що Франція вже передала Україні вже майже чверть парку своїх новітніх САУ – з 76 наявних у французькій армії установок ми вже отримали 18 одиниць. Як пише видання, Макрон, ймовірно, відмовився б від подальшого спустошення "активу" власного війська.

Тому САУ вирішили шукати на стороні – зазначається, що з 6 до 12 одиниць САУ CAESAR Франція може "позичити" із замовлення, призначеного для Данії (контракт на постачання 15 САУ був укладений у 2017 році, ще чотири САУ доповнили цю угоду у 2019). Водночас за інформацією Le Monde, Київ подавав запит на 15 таких САУ.

У виданні визнають – така операція "безпрецедентна та складна для французької влади", однак полегшує процес те, що ті САУ, які наразі виготовляються для Копенгагена, "наразі знаходяться у процесі технічної перевірки або навіть не відповідають специфікаціям, першочергово встановленими данцями".

Також окремо варто відзначити, що коли ми говоримо про французькі САУ CAESAR для Данії, то тут йдеться про машини на базі шасі Tatra T815-7 з колісною формулою 8x8, а не 6x6, які зараз є в ЗСУ.

Ця САУ була представлена у 2015 році, отримала оновлену систему управління озброєнням, а також новою автоматизованою системою заряджання, з якою екіпаж САУ становить 2-3 особи. Втім, також є опція напівавтоматичного заряджання, однак екіпаж зростає до 4-5 осіб.

Максимальна дальність стрільби – до 55 км зі снарядом VLAP, може нести вдвічі більше боєзапас, ніж попередня версія – до 36 снарядів. Швидкострільність – до 8 пострілів за хвилину, або ж три постріли за 15 секунд у режимі швидкої стрільби.

Читайте також: Рашисти хочуть зробити сліпими САУ PzH 2000, CAESAR та іншу артилерію ЗСУ