xcounter
#

Малайзія має списані МиГ-29 та підсанкційні Су-30, шукає їм заміну

25947
Су-30МКМ ВПС Малайзії, фото ілюстративне, джерело - Anwar Nwar
Су-30МКМ ВПС Малайзії, фото ілюстративне, джерело - Anwar Nwar

Цікаво, що при цьому малайзійці розглядають варіант не тільки купувати, але й робити авіатехніку самим

Малайзія має в своєму розпорядженні деяку кількість літаків МиГ-29, поставлених на зберігання, та продовжує використовувати в строю своїх ВПС певну кількість винищувачів Су-30МКМ російського виробництва.

У недавньому минулому Росія була одним із ключових постачальників авіатехніки для цієї азійської країни. Однак тепер Малайзія шукає альтернативи, оскільки санкції Заходу ускладнюють купівлю комплектуючих до авіатехніки російського виробництва. Про це пише портал Defense News.

Читайте також: Експерти КНДІСЕ вивчають уламки "квадратної" Х-69, є цікаві моменти

Зокрема, як підкреслюють автори видання, ще під час аерокосмічної виставки LIMA 2023 в Куала-Лумпурі представники Малайзії "не під запис" визнавали, що поступово готуються до списання літаків Су-30МКМ саме через проблеми із закупівлею комплектуючих. При цьому, що цікаво, як альтернативу та заміну цим літакам Малайзія розглядає варіанти і купувати авіатехніку в стратегічних партнерів, і намагатись робити її самим.

Наприклад, наприкінці минулого року Малайзія уклала угоду з Південною Кореєю на поставку 18 літаків FA-50. А наприкінці січня цього року обидві країни провели перемовини з метою налагодити стратегічну оборонну співпрацю.

Су-30МКМ ВПС Малайзії, фото ілюстративне, джерело - TUDM

В свою чергу, як також деталізує Defense News з посиланням на урядові документи США, в самій Малайзії працює орієнтовно 200 локальних та міжнародних компаній, які спеціалізуються саме на аерокосмічній галузі. І що при цьому уряд Малайзії ставить перед собою завдання "зміцнити внутрішню оборонну базу зокрема шляхом передачі технологій", і до 2030 року стати найпотужнішим ринком аерокосмічних технологій в Південно-Східній Азії.

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що наразі Малайзія має в своєму розпорядженні 18 літаків Су-30МКМ, частина з яких в неробочому стані, також – вісім МиГ-29N та два МиГ-29UBN на зберіганні.

Раніше Defense Express розповідав про те, що спочатку Китай купив у РФ проект гелікоптера Z-10, а тепер презентує його на експорт. Також ми писали про те, що РФ 15 років шукала покупця на проблемні "індійські" Су-30К, поки не продала Ефіопії.

МиГ-29N ВПС Малайзії, фото архівне, джерело - Peter Foster
Читайте також: Індія не може випускати власні танки Arjun, бо Німеччина прострочила виробництво двигунів